Overmatige geslachtsdrift bij honden

Overmatige geslachtsdrift komt vaak voor bij puberende reutjes. Dit probleem komt voor wanneer de teefjes loops zijn. Het kan heel wat problemen veroorzaken en zorgen voor gênante situaties. Reuen die hyperseksueel gedrag vertonen zijn bijna altijd onrustig, prikkelbaar, markeren veel plekken, kunnen weglopen, luisteren niet en ‘rijden’ op bijna alles wat ze tegenkomen. Sommige reuen stoppen zelfs met eten wanneer er een loopse teef aanwezig is of wanneer ze een loopse teef ruiken.

Verder kan opwinding vaak voor een hardnekkige voorhuidontsteking zorgen met de bijbehorende etterende uitscheiding. Ga hiervoor naar de dierenarts zodat je de ontsteking kunt behandelen.

Bij oudere honden kan een teveel aan testosteron resulteren in een gezwollen prostaat. Dit is te herkennen aan druppelsgewijs bloedverlies uit de penis, te veel persen bij de ontlasting en problemen met plassen. Neem altijd contact op met de dierenarts wanneer jouw hond hier last van heeft.

Hoe kan ik geslachtsdrift bij mijn reu voorkomen of beperken?

In de meeste gevallen is castratie voldoende om de geslachtsdrift van een reu te beperken. Je kunt hier kiezen voor chemische castratie, welke 3 tot 6 maanden duurt, of operatieve castratie wat permanent is.

In sommige gevallen is castreren geen optie, bijvoorbeeld wanneer een hond bepaalde gedragskenmerken heeft zoals angst gerelateerde agressie. Dan kun je ervoor kiezen om opwindende situaties voor je hond te vermijden. Ook kun je jouw reu een homeopathisch middel geven tegen overmatige geslachtsdrift. Zo’n homeopathisch middel bevat verschillende stoffen die hyperseksualiteit en prostaatbloedingen verminderen. Zorg er verder voor dat een hond voldoende beweging krijgt en/ of ga naar een gedragscursus of -training.