Slechte vacht bij honden, hoe komt dat en wat kun je er aan doen?

Een slechte vacht bij honden kan verschillende oorzaken hebben. De gezondheid van een hond komt immers vaak tot uiting in de vacht. De vacht is het grootste orgaan van het lichaam en als het daar niet goed mee gaat, is dit meteen zichtbaar. Een gezonde vacht is vol en glanzend. Valt het je echter op dat dit niet (meer) het geval is en heeft de hond last van één of meer van onderstaande symptomen? Dan wordt het hoogste tijd voor een bezoek aan de dierenarts.

 

De symptomen van een slechte vacht bij honden

Er zijn verschillende symptomen waar je een slechte vacht bij honden aan kunt herkennen. In de meeste gevallen is het namelijk meer dan alleen een doffe vacht en heeft de hond ook last van één of meer van onderstaande symptomen:

  • Jeuk (te herkennen aan overmatig krabben, likken en/of bijten)
  • Kale plekken
  • Huiduitslag/ rode huid
  • Huidschilfers
  • Een stinkende huid
  • Overmatig haarverlies
  • Bulten en korsten op de huid

 

Wat zijn de oorzaken van een slechte vacht en wat kun je zelf doen?

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen waardoor je hond een slechte vacht kan krijgen. We zullen ze hieronder stuk voor stuk bespreken en erbij vertellen wat je zelf kunt doen om deze oorzaken van een slechte vacht te bestrijden. Mochten de tips niet (voldoende) helpen, breng dan eens een bezoekje aan de dierenarts.

 

Allergieën

Zowel omgevingsallergieën als voedselallergieën kunnen resulteren in vervelende huid- en/of vachtproblemen. Dit komt doordat huid- en/of vachtproblemen een van de vele symptomen zijn van een (voedsel)allergie. Heeft jouw hond last van een voedselallergie? Probeer dan te achterhalen waar het dier allergisch voor is en vermijd deze ingrediënten in de voeding van het dier.
Wanneer jouw trouwe viervoeter last heeft van een omgevingsallergie wordt het lastiger om de symptomen te kunnen bestrijden. Neem in dit geval contact op met de dierenarts.

 

Een hond te vaak wassen

De vacht van een hond houdt zichzelf in evenwicht. Dat wil zeggen dat een hond dus niet regelmatig gewassen hoeft te worden. Doe je dit wel, dan bestaat de kans dat je de beschermlaag van zowel de huid als de vacht er af wast. Hierdoor zijn deze niet meer waterafstotend en veel vatbaarder voor parasieten en infecties. Was de hond alleen als het echt nodig is. Gebruik hierbij altijd een speciale hondenshampoo die verkrijgbaar is bij de dierenarts of in de dierenwinkel. Gebruik nooit een mensenshampoo. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de huid van de hond geïrriteerd raakt en de vacht dof wordt.

 

Gebrekkige kwaliteit van de voeding

Veel vachtproblemen zijn te herleiden naar een gebrekkige kwaliteit van de voeding. Wanneer een hond namelijk niet de juiste voeding krijgt en daardoor onvoldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt, is dit slecht voor de gezondheid van het dier. Dit komt vaak als eerste tot uiting in de vacht. Geef een hond daarom altijd een kwalitatief hoogwaardige voeding. Daarnaast kan het dagelijks toevoegen van essentiële vetzuren (zoals visolie) ondersteuning geven aan de huid en vacht.

 

Parasieten

Heel vaak zijn parasieten de oorzaak van een slechte vacht bij honden. Ongewenste gasten zoals vlooien, mijten, luizen en schimmels vinden de vacht van je trouwe viervoeter een waar paradijs en zullen er dan ook alles aan doen om zich lekker in de vacht te nestelen. Dit veroorzaakt veel jeuk waardoor de hond bijna onophoudelijk gaat krabben. Dit zorgt weer voor kale plekken, huidontstekingen en ga zo maar door. Zorg daarom voor een goede ontvlooiing. Als je denkt dat je hond last heeft van schurft of een schimmelinfectie neem dan contact op met de dierenarts.

 

De temperatuur in huis

De temperatuur die wij aangenaam vinden in huis en wat aangenaam is voor honden is een wereld van verschil. De temperatuur in huis is (zeker in de winter) vaak te warm en te droog voor een hond. Zeker als het huis voorzien is van vloerverwarming kan dit problemen opleveren. Zorg er daarom voor dat de hond een koele ligplaats heeft die matig verlicht is.

 

Verkeerde vachtverzorging

Elk hondenras heeft een andere vacht en bij elke vacht hoort een andere verzorging. De ene vacht moet vaker geborsteld of getrimd worden dan de andere. Rasverenigingen en schoonheidssalons kunnen je adviseren op welke manier en met welke borstels de vacht van jouw hondenras het beste verzorgd kan worden.

 

Hormonen

Het lichaam van ieder levend wezen produceert hormonen. Zo ook het lichaam van een hond. Heeft een hond last van stress of een bepaalde ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Cushing) dan kan de hormoonbalans verstoord raken. Hierdoor verliest de hond meer haar en kunnen er kale plekken ontstaan. Ook door castratie of sterilisatie kan de hormoonbalans van de hond veranderen waardoor ook de vachtstructuur veranderd. Raadpleeg in dit soort gevallen altijd de dierenarts.