Spondylose bij honden

Spondylose is een artrose in de rugwervels. Er is een langzame verstijving van een of meer tussenwervelgewrichten. De wervels worden door kleine bruggetjes verbonden, waardoor beweging erg pijnlijk of zelfs onmogelijk kan zijn. Spondylose komt het vaakste voor bij middelgrote en grote hondenrassen op oudere leeftijd. Spondylose is vaak op meerdere plekken aanwezig dus er kan altijd wel een gevoelige plek overblijven. Ook komt spondylose soms voor in combinatie met heupdysplasie en knie artrose.

Symptomen van Spondylose bij honden

  • Een slappe achterhand (hij zakt dan door zijn achterpoten).
  • Pijn, veel moeite met springen en last van stijfheid bij het opstaan.
  • Voorzichtiger lopen en pijn als de rug wordt aangeraakt.

Deze symptomen zijn zichtbaar met vochtig, kil weer en als je hond zich veel heeft ingespannen.

Met behulp van röntgenfoto’s kan worden bepaald op welke plekken en in welke mate de aandoening aanwezig is. Voor elke hond met spondylose is een specifieke aanpak nodig aangezien de oorzaken en gevolgen kunnen verschillen.

Behandeling Spondylose bij honden

Als Spondylose problemen veroorzaakt, kan je hond een behandeling krijgen om de pijn te verlichten. Met medicatie kan je niet de spondylose verwijderen of verminderen. Wel kan de combinatie van medicatie en gerichte bewegingstherapie de hond helpen met een stabiele situatie, waarin de hond vrij is van pijn. Helaas is er niks wat je kunt doen om deze aandoening te voorkomen.