Vlooienallergie bij honden


Vlooien veroorzaken veel meer schade dan dat je denkt. Ze zijn de overbrengers van de vlooienlintworm. Dit is de wormsoort die het meest voorkomt bij honden en katten. Vlooien zuigen niet alleen bloed op, maar plaatsen ook speeksel in het bloedvat. Vlooien zorgen voor veel jeuk en onrust bij de hond. Je kan ook zelf gebeten worden. Vlooien kunnen besmet zijn met virussen, bacteriën en huidschimmel. Bij puppy’s, kittens, oude en chronische honden kunnen meerdere vlooienbeten bloedarmoede en een verminderde weerstand veroorzaken. Ook hebben sommige dieren last van een vlooienallergie waardoor een vlooienbeet voor een heftige reactie kan zorgen.

Honden die allergisch zijn voor vlooien kunnen heftig reageren als ze al één vlooienbeet hebben. Het lijkt dan alsof ze helemaal onder de vlooien zitten. Symptomen van deze allergische reactie kunnen zijn: jeuk, voortdurend likken, veel rollen, enz. Een reactie kan weken tot maanden duren.

Behandeling van een vlooienallergie bij honden

  1. Bestrijden van vlooien

Bij een hond met een vlooienallergie kun je het beste een spot-on, band of spray met een vlo dodende werking kopen. Als je een goed werkend product hebt, zou de vlo afgeweerd en gedood moeten zijn voordat hij gebeten heeft. Voor honden die allergisch zijn, zijn producten die via de bloedbaan gaan niet geschikt; ook werken ze pas nadat de vlo al heeft gebeten en dan is er al schade gekomen. Naast een vlo dodend product moet je ook een groei remmend (IGR) middel gebruiken. De levenscyclus van de vlo wordt dan onderbroken, dit werkt het meest effectief.

  1. Aanpak van binnenuit

Er zijn verschillende gezondheidsproducten die je hond kan helpen om het speeksel van vlooien goed af te voeren en de weerstand te verhogen. Een homeopathisch product heeft een sterk verdund extract van de vlo en zorgt ervoor dat de allergie wordt verminderd of verwijderd. Met voedingssupplementen kun je de conditie van de huid en vacht van de hond ondersteunen. Er zijn verschillende voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde huid en vacht, denk hierbij aan organisch zwavel, zink, omega 3, 6 en 9 vetzuren en biotine.

  1. Verminderen van jeuk

Gebruik een uitwendig product voor het verminderen van jeuk zodra je door hebt dat een hond met vlooienallergie jeuk heeft. Doordat de hond likt en krabt aan de huid kan het geïrriteerd raken, hierdoor is er een kans dat je hond in een vicieuze cirkel komt. Niet alleen door de vlooienbeet, maar ook doordat de huid geïrriteerd raakt van het krabben.