Voedselintolerantie bij hond en kat

Wanneer jouw hond of kat kwalitatieve diervoeding krijgt maar toch last heeft van lichamelijke klachten kan er sprake zijn van een voedselallergie of -intolerantie. Een voedselallergie is een reactie van het afweersysteem na opname van een bepaald ingrediënt in het voer, het is een reactie op een specifieke eiwitbron in de voeding. De hond of kat zal voornamelijk last krijgen van huid- en vachtproblemen.

Bij een voedselintolerantie is het afweersysteem niet betrokken, een voedselintolerantie resulteert veelal in maag- en darmklachten. Bepaalde ingrediënten in de voeding kunnen een voedselintolerantie veroorzaken.

Symptomen van voedselintolerantie

  • Braken
  • Diarree
  • Lusteloosheid
  • Buikpijn
  • Gewichtsverlies

Behandeling: Wat kan je doen?

Het is moeilijk om precies vast te stellen waar een hond of kat op reageert bij een voedselintolerantie of -allergie. Door middel van een eliminatiedieet kun je uitsluiten waar jouw hond of kat niet goed op reageert. 
Bij een eliminatiedieet geef je jouw hond of kat een voeding met één unieke eiwitbron. Wanneer jouw hond of kat goed reageert op de voeding, kun je vast stellen dat het dier niet allergisch is voor de eiwitbron in de voeding.
Reageert jouw hond of kat niet goed op de voeding? Dan ga je een andere variant proberen om te kijken of jouw viervoeter hier wel goed op reageert.
Soms is het nodig om meerdere merken voeding te verstrekken om vast te stellen waar jouw huisdier niet goed op reageert...

Het is belangrijk dat je een eliminatiedieet minimaal 6 weken geeft om te kijken hoe jouw hond of kat op de voeding reageert. Daarnaast is het belangrijk dat je ook snacks geeft met dezelfde eiwitbron als de voeding die je geeft.

Wil je meer weten over een voedselintolerantie of -allergie, lees dan onze blog.