Je krijgt een nieuwe kitten in huis, wat ontzettend leuk! Kittens zijn speels en energiek dus zullen ongetwijfeld voor veel gezelligheid en geluk in huis zorgen. Een kitten opvoeden vraagt veel aandacht en bovendien heeft het diertje ook routine nodig. Daarnaast is het voor een kitten erg spannend en stressvol om te verhuizen naar een nieuwe plek zonder zijn moeder, broertjes en zusjes. Het is daarom belangrijk dat je voor zowel jouzelf als voor thuis goede voorbereidingen treft. In deze blog geven we je tips die ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent op de komst van jouw nieuwe huisgenoot, waardoor de kleine viervoeter zich snel op zijn gemak zal voelen.

 

 

Maak jouw huis kitten-proof

Als je hebt besloten om een kleine huistijger te verwelkomen, zal je je vast en zeker afvragen wat je allemaal moet aanschaffen voor jouw nieuwe kitten. Het is belangrijk om een aantal basisbenodigdheden aan te schaffen: speciaal samengesteld voer voor kittens, een voer- en waterbakje, kattenspeelgoed, een kattenbed, een kattenhalsbandje met een penning, een krabpaal, een kattenbak en kattenbakvulling en een reismand.

Daarnaast is het aan te raden om ook alle voorwerpen die eventueel een gevaar zouden kunnen vormen voor een kitten weg te halen. Kittens zijn namelijk ontzettend nieuwsgierig en snappen natuurlijk nog niet dat zij alleen met hun eigen speelgoed mogen spelen. Haal daarom losse dingen van de grond, beveilig stopcontacten en losliggende (elektriciteit)kabels en ruim schoonmaakmiddelen en medicijnen op. Veel katten hebben daarnaast een bijzondere fascinatie voor toiletpotten. Leer jezelf daarom aan om de deksel van het toilet altijd dicht te doen na jouw toiletbezoek, om zo te voorkomen dat de kitten erin valt met alle nare gevolgen van dien. Let tenslotte goed op eventuele (kamer)planten, een aantal planten zijn namelijk hartstikke gevaarlijk voor katten! Een lijst met giftige kamerplanten voor katten vind je hier.

 

Het juiste kittenvoer

Het zal je vast niet verbazen, maar een kitten moet eten 😊 Het is verstandig om de eerste periode hetzelfde voer te geven als dat de kitten bij de fokker, in het asiel of in de opvang kreeg. Verandering van voer kan namelijk maag- en darmklachten veroorzaken. Omdat de eerste periode in een nieuwe omgeving nogal een verandering is voor een huisdier, is direct overstappen op andere voeding extra belastend. Je kunt na deze periode besluiten om hetzelfde voer te blijven geven of om over te stappen op andere voeding. Wanneer dit laatste het geval is, doe dit dan geleidelijk aan door een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer te mengen met het oude voer en dit gedurende 7 tot 10 dagen geleidelijk te verhogen om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Speciaal samengestelde en complete kittenvoeding is essentieel voor opgroeiende kittens. Kittenvoeding bevat namelijk alle noodzakelijke bouwstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van kittens. Vanaf dat katten ongeveer één jaar oud zijn kunnen zij overstappen op voeding voor volwassen katten.

Riverwood Kitten in de smaak Kip & Eend met Zalm is een hoog verteerbare, graanvrije voeding die alle nutriënten bevat die jouw kitten nodig heeft om op te groeien tot een gezonde volwassen kat. Meer informatie over Riverwood Kitten vind je hier.

Doe het rustig aan

Sommige kittens voelen zich meteen thuis, kruipen languit op de bank tegen je aan en hebben weinig nodig om te wennen aan hun nieuwe plekje. Andere hebben wat langer de tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Hoe dan ook, doe het rustig aan en pas je aan aan het tempo van de kitten. De meeste kittens geven namelijk zelf wel aan in hoeverre zij toe zijn aan een nieuwe ervaring of niet.

Als je ook nog andere huisdieren in huis hebt, is het extra belangrijk om niet te overhaasten. Wanneer dit het geval is, wordt er geadviseerd om de andere huisdieren en de nieuwe kitten niet direct aan elkaar voor te stellen, maar om de dieren de eerste dagen gescheiden te houden. Je kunt de andere huisdieren en de kitten gescheiden van elkaar en om de beurt in elkaars ruimte vrij laten rondlopen, zodat ze vertrouwd raken aan elkaars geur en aanwezigheid in huis. Na een aantal dagen kan je de dieren aan elkaar voorstellen, maar doe dit altijd onder toezicht! Houd alle dieren goed in de gaten en stop direct als één van de dieren stressignalen vertoont. Dit betekent dat het dier er nog niet klaar voor is en doe dan een stapje terug. Wanneer je merkt dat de ontmoetingen goed gaan, kan je dit steeds een beetje verder uitbouwen.

Houd er tenslotte rekening mee dat katten (en dus zeker ook kittens!) veel slapen, namelijk zo’n 13 tot 16 uur per dag. Slaap is het belangrijkste groei- en herstelmoment van een kitten. Tijdens de slaap worden voedingsstoffen verwerkt en voldoende slaap ondersteunt het immuunsysteem van de jonge kat. Ligt jouw kitten lekker te slapen? Laat hem dan ook vooral slapen en wek hem niet, maar laat hem zelf wakker worden.

 

Zorg voor voldoende speeltijd

Hoewel volwassen katten er over het algemeen om bekend staan een onafhankelijk karakter te hebben, hebben kittens enorm veel behoefte aan interactie en speeltijd. Kittens zijn energiek en hebben dan ook speeltijd nodig om niet hun nagels of tanden op mensen te gebruiken. Wanneer een kitten dus niet voldoende aandacht krijgt, is de kans groot dat ze destructief worden en hun energie op bijvoorbeeld je meubels uiten. Zorg dus voor voldoende speeltijd voor een kitten. Dit is niet alleen een leuke mogelijkheid om de band tussen jou en jouw kitten te vormen, maar beweging is ook belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van de kitten.

 

Welkom lieve kitten!

Een nieuwe kitten in huis is een ontzettende spannende maar leuke periode. Met bovenstaande tips ben je helemaal klaar voor de komst van jouw kleine huistijger en kan het genieten beginnen! Een kitten opvoeden kan zeker een uitdaging zijn, maar wanneer dit goed gebeurt kan je jarenlang genieten van alle liefde en plezier van jouw lieve viervoeter. We wensen jou en jouw huistijger veel geluk toe! 

 

Heel veel katten genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw kat ook laten smullen van onze heerlijke brokjes en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.