Waar wij mensen tweemaal daags onze tanden poetsen om ons gebit schoon te houden, kunnen honden dit natuurlijk niet zelf. Toch is gebitsverzorging voor een hond minstens net zo belangrijk. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het regelmatig tandenpoetsen bij honden het hondengebit aanzienlijk verbetert en de risico’s op gebitsproblemen en tandvleesaandoeningen vermindert. Ook het geven van bijvoorbeeld kauwsnacks, kauwspeelgoed en de juiste voeding draagt bij aan een gezond gebitsbehoud van een hond. In deze blog geven wij je een aantal tips hoe jij het gebit van jouw lieve viervoeter het beste en op een eenvoudige manier kunt verzorgen.

 

 

Het belang van tandenpoetsen bij een hond

Veel honden krijgen te maken met gebitsproblemen. Een groot deel van deze problemen wordt veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Wanneer er niks aan gebitsverzorging bij een hond wordt gedaan, kan dit leiden tot tandvleesontstekingen (gingivitis) en op den duur tot de aandoening paradontitis, waarbij de tanden en kiezen los kunnen gaan zitten en zelfs verloren kunnen gaan.

Door een aantal keer per week de tanden van een hond te poetsen help je tandplak en tandsteen te verminderen. Dit doe je met een speciale tandenborstel en tandpasta voor honden. Het beste is om het tandenpoetsen te introduceren wanneer de hond nog een puppy is, zodat de hond er vanaf jonge leeftijd al aan kan wennen.

Let op: gebruik nooit tandpasta voor mensen bij het tandenpoetsen van een hond! Hierin zitten namelijk chemicaliën zoals fluoride welke giftig zijn voor honden.

 

Hoe reinig je het gebit van een hond zonder te poetsen?

Naast tandenpoetsen zijn er ook andere manieren om het gebit van een hond te verzorgen. Hieronder geven we je een aantal tips:

Kauwsnacks
Kauwsnacks zijn een natuurlijke (en lekkere) manier om de tanden en het tandvlees van een hond in topconditie te houden. De tanden van uw hond zijn namelijk ontworpen om te bijten en te knarsen. Kauwen op een harde snack zorgt voor een schurend effect langs de tanden en kiezen van de hond. Op deze manier wordt tandplak en tandsteen afgeschuurd, maar wordt ook het tandvlees gemasseerd. Ook houdt kauwen de hond bezig en zorgt het voor een kalmerend effect bij de hond. Dat alles terwijl ze genieten van een heerlijke traktatie! Het resultaat: een frisse adem en een schonere mond. Een echte win-win situatie dus!

Riverwood heeft een ruim assortiment aan natuurlijke en gedroogde hondensnacks. Deze kauwsnacks zijn op een ambachtelijke wijze gedroogd. De hondensnacks bestaan uit 100% vlees, waardoor veel snacks ook nog eens hypoallergeen zijn. Voor iedere hond zit er dus wel wat lekkers tussen!

Wil jij jouw hond eens flink verwennen maar vind je het moeilijk om een keuze te maken uit het grote aanbod hondensnacks? Kijk dan eens naar de Riverwood Bite Box. In onze 11 verschillende snackboxen vind je een selectie van onze best verkochte snackproducten, speciaal samengesteld op de behoeften van jouw hond.

Kauwspeelgoed
Ook speciaal hondenspeelgoed kan bijdragen aan de gebitsverzorging van een hond. Veel honden zijn dol op het kauwen op speelgoed, maar niet ieder speelgoed is daarvoor even geschikt. Goede voorbeelden van kauwspeelgoed zijn rubber speelgoed en flostouwen. Dit speelgoed masseert het tandvlees en helpt tandplak te verminderen.

Gebitsverzorgende voeding
Een manier om het gebit van een hond op de lange termijn te bevorderen, is door jouw hond goed hondenvoer te geven. Goed hondenvoer bestaat uit een hoog vleespercentage (eiwitten en vetten) als eerste ingrediënt, een gezonde koolhydraatbron, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Daarnaast is het vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook bevat goed hondenvoer geen toegevoegde suikers en zouten, welke tandplak en tandsteen juist zouden kunnen verergeren. In deze blog lees je waar goede hondenvoeding nog meer aan moet voldoen.

Riverwood hondenvoedingen bevatten rond de 50 tot 55% vlees (dit verschilt per variant) dat afkomstig is van drie unieke eiwitbronnen. Daarnaast bevatten Riverwood hondenvoedingen geen granen of aardappels. In plaats daarvan is er gekozen voor gele erwten als koolhydraatbon vanwege de lage glycemische index. Deze koolhydraten worden langzaam door het lichaam van de hond afgebroken en dat is beter voor een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel. Naast het hoge vleespercentage als hoofdingrediënt en de gele erwten als koolhydraatbron worden Riverwood hondenvoedingen compleet gemaakt met een selectie van vers fruit, groenten en een rijke melange van krachtige kruiden.

Riverwood hondenbrokken zijn geëxtrudeerd, wat inhoudt dat ze krokant zijn. De meeste honden moeten goed kauwen op krokante brokken waardoor deze brokken dus bijdragen aan een gezonder gebit. Door het kauwen op krokante brokken blijven er minder snel etensresten zitten en wordt de kans op tandplak verminderd.

 

Gebitsreiniging door een dierenarts

Zoals we al eerder in deze blog hebben benoemd, ontstaan de meeste gebitsproblemen door tandplak en tandsteen. Als een hond eenmaal tandsteen heeft, is het niet meer mogelijk om dit te verwijderen door de tanden van de hond te poetsen of door de hond te laten kauwen op kauwsnacks of speciaal speelgoed. Wanneer je vermoedt dat jouw hond tandsteen heeft, is het belangrijk dat je contact opneemt met de dierenarts. De dierenarts kan namelijk een gebitsreiniging uitvoeren bij de hond, zodat het gevormde tandsteen niet kan leiden tot ontstekingen of zelfs het verlies van tanden en kiezen.

Zoals bij de meeste dingen geldt: voorkomen is beter dan genezen!

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.