Antioxidanten in diervoeding

Antioxidanten komen voor in diverse producten, hierbij kun je denken aan noten, volkoren granen, olijfolie, zeevruchten en gevogelte. Daarnaast kun je natuurlijke antioxidanten veelal vinden in groenten en fruit. Goede bronnen van antioxidanten in honden- en kattenvoeding zijn bijvoorbeeld: appel, bosbessen, aardbeien, frambozen, spinazie, wortel, bieten, boerenkool, aubergine.

Oxidatie (het reageren/ een verbinding aangaan met zuurstof) is een onontkoombaar proces, dit komt doordat zuurstof nodig is bij de ademhaling, voor de productie van energie en voor het metabolisme. Bij de metabolische processen* in het lichaam komen oxiderende verbindingen vrij die bekend staan als vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn onstabiele producten die schade aanrichten aan DNA, eiwitten, lipiden en koolhydraten.

Wanneer antioxidanten toegevoegd worden aan diervoeding kan oxidatieve stress** verminderd of zelfs voorkomen worden. Deze antioxidanten voorkomen namelijk dat oxidatieve stress optreedt bij DNA, lipiden en eiwitten.

Het is van essentieel belang dat er een juiste balans is tussen antioxidanten en vrije radicalen in het lichaam van jouw huisdier. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, beschadigen vrije radicalen celmembranen, eiwitten, vetten en DNA. Vrije radicalen bevatten zuurstof maar missen een elektron; dit elektron nemen ze vervolgens af van celmembranen, eiwitten, vetten of DNA. Dit heeft als gevolg dat de celmembranen, eiwitten, vetten en DNA waarvan een elektron is afgenomen, zelf veranderen in een vrije radicaal. Hierdoor is er sprake van een vicieuze cirkel.

Antioxidanten in honden- en kattenvoeding kunnen deze vicieuze cirkel doorbreken. Dit komt doordat antioxidanten een elektron kunnen ‘doneren’ aan een vrije radicaal zonder zelf in een vrije radicaal te veranderen.
Is er toch sprake van een teveel aan vrije radicalen, dan spreken we van oxidatieve stress; een van de veroorzakers van schade aan een aantal moleculaire soorten in het lichaam, zoals lipiden, eiwitten en DMA. Hoe ouder dieren worden, hoe meer vrije radicalen er aanwezig zijn in het lichaam. Bepaalde aandoeningen en stress verhogen de productie van vrije radicalen.

Natuurlijke antioxidanten beschermen het lichaam niet alleen tegen oxidatieve stress, ze dienen ook als een natuurlijk conserveermiddel voor het voer. Oxidatie komt voor in alle voedingsmiddelen, zeker wanneer producten verwerkt zijn is de kans op oxidatie groter. De aanwezigheid van een bepaalde voedingsstof maakt de kans op oxideren, en dus het ranzig worden van de voeding, groter; het gaat hier om de voedingsstof vet. Wanneer er meer dan 10% vet aanwezig is in de voeding, is de kans op oxidatie groter dan bij een voeding die minder dan 10% vet bevat. Ook een verhoogd gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren in de voeding vergroot de kans op oxidatie. Het is om deze reden van groot belang dat er antioxidanten toegevoegd zijn aan diervoeding. Door de toevoeging van deze antioxidanten wordt de kwaliteit van de voeding voor langere tijd behouden.

In Riverwood wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke antioxidanten. Deze antioxidanten zijn dan afkomstig van de ingrediënten die in de voeding verwerkt zijn. De natuurlijke antioxidanten in Riverwood zijn onder andere: vitamine C, vitamine E, vitamine B2, zink, mangaan, koper en selenium.

*Metabolische processen: processen in het lichaam zoals het herstellen van lichaamsweefsels, alle verteringsprocessen, het reguleren van de bloedsomloop, etc.
**Oxidatieve stress: beschadiging van gezonde lichaamscellen door een teveel aan vrije radicalen in het lichaam.Bronnen
Bontempo, V. (2005). Nutrition and Health of Dogs and Cats: Evolution of Petfood. Veterinary Research Communications, 45-50.

Hilton, J. W. (1989). Antioxidants: function, types and nexessity of inclusion in pet foods. The Canadian Veterinary Journal, 682-684.

Jewell, D. E., Toll, P. W., Wedekind, K. J., & icker, S. C. (2000). Effect of increasing Dietary Antioxidants on Concentrations of Vitamin E and Total Alkenals in Serum of Dogs and Cats. Veterinary Therapeutics, 264-272.

McMichael, M. A. (2007). Oxidative stress, antioxidants, and assessment of oxidative stress in dogs and cats. Journal of the American Veterinary Medical Association, 714-720.

Tucker, L. (2007, may 5). The importance of antioxidant protection: demonstrating and branding benefits in pet food. Opgehaald van Animal Feed: https://en.engormix.com/feed-machinery/articles/the-importance-antioxidant-protection-t33665.htm