Mijn hond heeft diarree

Normale ontlasting van een hond is stevig, goedgevormd en ‘chocoladebruin’ van kleur. Bij diarree is de ontlasting dunner dan normaal en waterig. In veel gevallen is diarree niet ernstig en is dit niets om je zorgen over te maken; dit is veelal het geval bij acute diarree. Bij acute diarree heeft een hond één dag tot een paar dagen last van diarree. Naast acute diarree kan een hond ook last hebben van chronische diarree, we spreken van chronische diarree als de diarree 7 dagen of langer aan houdt.

Oorzaken van diarree bij honden

Een hond kan diarree krijgen als gevolg van verschillende aandoeningen of 'handelingen'. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken voor diarree:

  • (Plotselinge) Verandering van voer
  • Iets verkeerds eten
  • Een parasitaire infectie
  • Een virale infectie
  • Giardia, met name bij puppy’s

Wat kun je doen als jouw hond diarree heeft?

Diarree is niet direct reden tot paniek. Vaak gaat diarree vanzelf weer over, de diarree houdt dan circa één tot een paar dagen aan. Het is wel belangrijk dat je jouw hond tijdens deze periode goed in de gaten houdt, het dier moet nog wel actief en alert zijn en nog goed eten en drinken.

Wanneer jouw hond last heeft van diarree en daarnaast sloom wordt, gaat braken, bloed bij de ontlasting heeft, koorts heeft en/ of uitgedroogd is, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts, in dit geval spreken we van een ernstige vorm van diarree.
Verder kun je het beste contact opnemen met de dierenarts als de diarree een steeds terugkerend probleem is of als het langer aan houdt dan een paar dagen.

Als jouw hond last heeft van diarree bestaat de kans dat het dier uitdroogt; hij verliest namelijk veel vocht via de ontlasting. Zorg er daarom voor dat jouw hond voldoende blijft drinken.

Wil je meer informatie over diarree bij honden? Lees dan ons uitgebreide blog artikel.