Oververhitting bij de hond

De ene hond kan beter tegen de warmte dan een andere hond. Dit is afhankelijk van het ras, de dikte en kleur van de vacht. Honden met een donkere vacht kunnen vaak minder goed tegen de warmte dan honden met een lichtere vacht. Ook hebben honden met een dikkere vacht sneller last van de warmte dan een hond met een dunnere vacht. De warmte uit het lichaam verliezen, verloopt anders bij honden dan bij de mens. Ze hebben namelijk geen zweetklieren en kunnen alleen zweten via de tong en voetzolen. Ze proberen hun warmte weg te halen door veel te hijgen.

Risico’s van oververhitting bij honden

Bij hoge temperaturen kan de hond gezondheidsrisico’s krijgen. Zodra je hond niet van zijn warmte afkomt, omdat hij bijvoorbeeld in de felle zon staat, kan hij last krijgen van oververhitting. Wanneer wij niet goed opletten, en je hond loopt oververhitting op, kan dit snel fout gaan. Let dus goed op je hond bij hoge temperaturen.

Symptomen van oververhitting of warmte shock

Je kan een hond die last heeft van een warmte shock herkennen aan een aantal symptomen zoals:

  • Hijgen
  • Braken
  • Kwijlen
  • Bloederige diarree.
  • Coördinatie kwijtraken of door poten heen zakken
  • Warm aanvoelen / verhoogde temperatuur

Je kunt de temperatuur van je hond checken bij de buik, liezen, aan de binnenkant van zijn bek tussen de lippen en tanden en in zijn oren. Als je hond een temperatuur heeft van 39 graden moet je hem meteen in de schaduw leggen en verkoelen. Zodra je hond een temperatuur van 40,5 graden heeft kan de situatie gevaarlijk worden.

Levensbedreigende situatie wanneer:

Wanneer de hond slap is en zijn tong blauw wordt (aan de onder- en zijkant), is de situatie levensbedreigend. Bij symptomen van een warmte shock is het van belang dat je de hond meteen naar een koele plaats brengt en langdurig koelt door veel water te geven. Hierbij is het belangrijk dat je je hond gelijkmatig afkoelt en dus niet te snel. Je kunt bijvoorbeeld een natte doek over je hond heen leggen en deze nat blijven maken zodat het goed koel blijft. Als je hond te lang in een shock blijft, kan hij overlijden. Wanneer je denkt dat je hond last heeft van oververhitting, neem dan contact op met de dierenarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Om oververhitting te voorkomen kun je de hond het beste veel rust geven als het warm weer is. Loop niet over het asfalt of de stoep, dit kan ervoor zorgen dat de kussenbedjes verbranden!

Probeer in eerste instantie te voorkomen dat je hond het te warm krijgt. Ga bij warm weer dan ook niet met het dier spelen of fietsen, maar laat hem zwemmen. Mocht zwemmen niet mogelijk zijn of als je hond niet van zwemmen houdt, is het belangrijk dat je hond zo veel mogelijk in de schaduw kan gaan liggen. Wanneer er geen schaduw is of als de schaduw geen verkoeling geeft, is een koelende bandana, hondenvest of hondenbed ook een optie. Laat je hond absoluut niet in de auto met warm weer, ook niet als de auto in de schaduw staat. Binnen 10 minuten kan het namelijk zo warm in de auto worden dat je hond dit niet overleefd. Het bloedbeeld van je hond kan door de warmte te snel veranderen, wat inwendige bloedingen en zelf een coma kan voorzaken.

Voldoende vers drinkwater is zeer belangrijk!

Het is heel belangrijk dat je hond genoeg water drinkt als het buiten warm weer is. Geef hem dus genoeg drinkwater en controleer of hij ook daadwerkelijk goed drinkt. Drinken is bij warm weer een stuk belangrijker dan eten.