Wat is kennelhoest bij honden: oorzaken en behandeling


Kennelhoest zit in de voorste luchtwegen van de hond en is een besmettelijke aandoening. Kennelhoest heeft zijn naam gekregen omdat het vaak ontstaat op een plek waar veel honden bij elkaar zijn, in een kennel bijvoorbeeld. Het wordt verspreid via de lucht (als een hond niest of hoest) of via direct contact (als ze met de neuzen tegen elkaar aankomen). Symptomen die voorkomen bij een kennelhoest zijn: een droge, harde hoest die in combinatie kunnen komen met kokhalzen, slijm ophoesten, verhoging, lichte neusuitvloeiing en overgeven. Vaak gaat het hoesten vanzelf over maar soms kan er een longontsteking of bronchitis ontstaan. Als kennelhoest chronisch wordt is het lastig te genezen.

Oorzaak van kennelhoest bij honden

De oorzaak van kennelhoest kan een virus zijn, de 2 bekendste zijn Para-influenzavirus en het Adenovirustype. Bacteriën kunnen ook de oorzaak van kennelhoest zijn, vooral het Bordetella bronchoseptica bacterie. Regelmatig krijgt de hond last van kennelhoest zodra verschillende virussen gecombineerd zijn met deze bacterie.

Behandeling van kennelhoest bij honden

Kennelhoest is erg besmettelijk dus het is belangrijk dat je je hond weghoudt van andere honden. Behandeling voor kennelhoest bij volwassen honden met milde hoestklachten zonder koorts en gebrek aan energie bestaat vooral uit het geven van rust. Je hond moet dan binnen 10-14 dagen volledig hersteld zijn. Het wordt wel aangeraden om je hond vanaf het begin een product te geven zodat de irritatie van slijmvlies in de keel vermindert. Verder zijn er ook nog andere maatregelen die je kunt nemen om onnodige irritatie in de luchtwegen te voorkomen, zoals:

  • De hond genoeg rust geven, ga dus bijvoorbeeld niet te lang wandelen.
  • Zacht, licht verteerbaar voedsel aan de hond geven.
  • Ervoor zorgen dat hij niet teveel aan de riem trekt; je kunt hiervoor een wandeltuigje aanschaffen.
  • Zorg ervoor dat hij niet teveel blaft en opgewonden is.
  • Zorg dat de ruimte waarin de hond zit niet rokerig, stoffig of niet goed geventileerd is. Probeer de ruimte ook zo tochtvrij mogelijk te houden.

Kennelhoest voorkomen

Honden kunnen worden ingeënt tegen kennelhoest. Door de entstof in een hond te injecteren, gaat de hond antistoffen aanmaken die hem beschermen tegen de infectie.

Let op!

Als een pup of oude, zwakkere hond kennelhoest heeft, wordt het aangeraden om langs de dierenarts te gaan. Deze honden zijn namelijk meer vatbaar voor het ontstaan van een erge longontsteking. De dierenarts schrijft dan een antibioticakuur voor.

Ga ook naar de dierenarts als de hond koorts heeft, lusteloos is en er binnen een week geen verbetering is. Honden zoals de Engelse Buldog of Mopshond moeten ook naar de dierenarts omdat zij een relatief kleine snuit hebben. Deze honden krijgen het sneller benauwd en kunnen veel last hebben van de kennelhoest.