Hoe maak ik mijn hond zindelijk?


Afvalstoffen worden afgevoerd uit het lichaam van de hond als ze plassen of poepen. Daarnaast bevat de urine en ontlasting feromonen die informatie geven over de afzender, de positie van de hond in de rangorde, de hormonale status etc. Feromonen zijn hoog werkzame natuurlijke bestanddelen die bij dier en mens wordt afgescheiden om soortgenoten van het andere geslacht aan te trekken.

Als pups 8 weken oud zijn zullen ze overdag elk uur plassen, en poepen ze ongeveer 4 keer per dag. ’s Nachts moeten ze ongeveer 1 a 2 keer plassen. Zodra een pup 7 maanden is plassen ze gemiddeld 3 tot 4 keer en poepen ze ongeveer 2 keer per dag.

Problemen met het zindelijk maken

Het zindelijk worden van de pup heeft te maken met hoe je hem opvoedt. Vaak straffen eigenaren hun pups te veel en/of op het verkeerde moment. Daarnaast speelt het gebrek aan kennis van de leerprincipes een belangrijke rol bij de hond. Ook kan een rangordeprobleem tot onzindelijkheid leiden. Soms heeft het onzindelijk zijn van een pup een medische oorzaak zoals diarree, incontinentie, een blaasontsteking of een blaas die binnen het bekken gelegen is. Het onzindelijk zijn door een opvoedingsprobleem kan zijn begonnen bij de fokker. Hij of zij heeft de pup misschien aangeleerd om zijn behoefte op een krant te doen. Als jij als eigenaar daarmee verder gaat kan je hond alleen nog maar zijn behoefte op kranten willen doen, ook al is hij al ouder. Zowel de fokker als de eigenaar hebben dit gedrag van de pup gestimuleerd en eigenlijk aangeleerd.

Markeren

Als honden in huis plassen tegen bijvoorbeeld een stoel- of tafelpoot (dit wordt markeren genoemd) komt dit door de hormonen. Leerprocessen spelen hier ook een rol bij. Markeren komt het meesten voor bij reuen die niet gecastreerd zijn. Bij 67% van de reuen stopt het markeren na de castratie.

Onderdanigheid plassen

Onderdanigheid plassen is normaal gedrag dat puppy’s vertonen wanneer er een oudere hond aan de pup snuffelt of wanneer een mens naar de pup komt. De hond neemt een lagere positie aan, maar wilt wel contact houden met hond en mens.

Angstplassen

Dit komt eigenlijk bijna nooit voor. Je ziet het bij gevoelige honden die naast het plassen ook nog andere angstverschijnselen laten zien zoals: het aannemen van een hele lage positie, verstarren en stress signalen. Honden die uit angst plassen zoeken ook geen contact met mensen.

Opwindingsplassen

Plassen door opwinding komt regelmatig voor bij puppy’s die een volle blaas hebben en vervolgens opgewonden raken, ze hebben dan niet voldoende controle over hun sluitspieren. Dit gedrag verdwijnt meestal als een pup 8 tot 10 maanden oud is.

Onzindelijkheid door het niet alleen kunnen zijn

Sommige honden doen ook hun behoeftes zodra ze alleen zijn thuis zijn. Hierbij tellen niet de honden die de hele dag niet zijn uitgelaten, deze zijn namelijk als het ware gedwongen om in het huis te plassen. Honden die last hebben van verlatingsangst doen soms ook hun behoeftes zodra een bepaald persoon het huis uitgaat.

 

Onzindelijkheid door ouderdom

Soms als een oudere hond lijdt aan dementie kan hij onzindelijk worden. Als medische oorzaken niet mee tellen, kan het vaker wandelen in combinatie met specifiek supplementen of medicijnen helpen tegen onzindelijkheid.

 

Tips voor het zindelijk maken van je pup

  • Straf je pup niet te veel maar beloon hem als hij iets goed doet
  • Creëer een vaste plek waar je pup moet poepen of plassen, hierdoor weet hij wat hij moet doen
  • Ga regelmatig naar buiten
  • Laat hem niet op een krant zijn behoeftes doen, vaak heeft de fokker dit aangeleerd maar het kan ervoor zorgen dat de hond dit blijft doen.
  • Heb geduld, de ene hond heeft meer tijd nodig om te leren als de anderen