Artrose en gewrichtsontstekingen bij honden

 

Wat is artrose bij honden?

Artrose is gewrichtsslijtage dat door ouderdom, overbelasting of ontstekingen ontstaat. De gewrichtsvloeistof en kraakbeen gaan achteruit in kwaliteit. Hierdoor komen de botvlakken tegen elkaar aan en gaan vervolgens extra onregelmatig bot aanmaken. Door artrose kunnen gewrichten minder goed bewegen en pijnlijk aanvoelen. Dit kan in elk gewricht voorkomen en kan gepaard gaan met een gewrichtsontsteking (artritis).

Hoe herken ik artrose bij mijn hond?

Je kunt artrose herkennen wanneer de hond kreupel loopt. Hiermee proberen ze de pijn te verminderen. Artrose kan erfelijk zijn en komt regelmatig voor bij grote hondenrassen zoals de Duitse herder, de Labrador Retriever en de Berner Sennen hond. Honden die last hebben van overgewicht hebben ook sneller kans op artrose omdat de gewrichten dan overbelast worden. Het volledig herstellen van artrose is niet mogelijk, wel kunnen verslechteringen worden voorkomen of vertraagd.

Behandeling van artrose bij honden:

  • Voorkom overgewicht: Soms moet je je hond een speciaal dieetvoer geven. Overgewicht zorgt namelijk voor belasting op de botten.
  • Pas het bewegingspatroon aan.
  • Geef speciale dieetvoeding of voedingssupplementen zoals organisch zwavel, glucosamine en chondroïtine sulfaat.
  • Geef pijnstillende ontstekingsremmers: deze worden meestal door de dierenarts voorgeschreven, ze helpen om ontstekingsstoffen in het gewricht te verminderen.
  • Fysiotherapie

Gewrichtsontstekingen bij honden

Helaas krijgen steeds meer honden last van ontstekingen aan heup- en ellebooggewrichten (artritis) door vroegtijdige slijtage (artrose). Door erfelijke aandoeningen in de bouw van het skelet worden gewrichtsvlakken ongelijk belast en slijt het kraakbeen de gewrichten. De slijtage veroorzaakt pijn waardoor je hond minder actief wordt en kreupel kan gaan lopen. Artritis kan ook ontstaan door intensief bewegen, overgewicht of bacteriële infecties.

Symptomen van gewrichtsontstekingen bij honden

  • Pijn, zwelling, roodheid en warm aanvoelen van het gewricht
  • Kreupel lopen
  • Piepen, janken of agressief gedrag

Behandeling van gewrichtsontstekingen bij honden

In eerste instantie zal de dierenarts ontstekingsremmende pijnstillers meegeven. Jij kan er zelf voor zorgen dat uw hond in beweging blijft, zodat de spieren niet afzwakken en de gewrichten een goede ondersteuning krijgen. Wanneer je hond last heeft van overgewicht, is het verstandig het lichaamsgewicht te verminderen, om kans op andere gewrichtsontstekingen te verkleinen.