De anaalklieren bij honden en katten

Anaalklieren zijn een soort zakjes, gelegen in de sluitspier van de anus, waarin een sterk ruikende vloeistof zit. De anaalklieren zijn door middel van een smal buisje verbonden met de anus. Wanneer vaste ontlasting langs de anaalzakjes komt, drukt de ontlasting op de zakjes en worden deze geleegd. Ook kunnen honden hun anaalklieren legen als ze ergens van schrikken, er komt dan een sterk ruikende geur vrij.

Gezonde anaalklieren zie je niet liggen onder de huid en je kunt ze ook niet voelen. Het kan echter zijn dat de anaalklieren overvol raken en/of gaan ontsteken. Je kunt de anaalklieren dan onder de huid voelen als je er overheen beweegt en je kunt ze ook zien; je ziet dan twee kleine onderhuidse ‘bolletjes’ links en rechts onder de anus. Overvolle anaalklieren kunnen problemen veroorzaken bij jouw hond of kat.

Overvolle anaalklieren

Het komt wel eens voor dat de anaalklieren niet automatisch of niet regelmatig worden geleegd. Wanneer dit niet automatisch gebeurt, hoopt de sterk ruikende vloeistof zich op in de anaalklieren. Uiteindelijk kan de vloeistof zelfs opdrogen.

Anaalklieren kunnen overvol raken door diarree of zachte ontlasting (hierdoor komt er geen druk op de anaalzakjes en vindt er geen leging plaats) of een verstopping in de buis van de anaalklier naar de anus.

Overvolle anaalklieren kunnen resulteren in vervelende gezondheidsproblemen. Zo kunnen de anaalzakjes scheuren. Hierbij komt de inhoud van de anaalzakjes in het omliggende weefsel terecht waardoor het weefsel gaat ontsteken; dit kennen we als een anaalklierontsteking. Een anaalklierontsteking is te herkennen aan een rode bult onder of naast de anus. In een vergevorderd stadium van een ontsteking kan deze bult opengaan en komt er pus, samen met de inhoud van de anaalzakjes, naar buiten. Dit heet ook wel een doorgebroken anaalklierontsteking.

Hoe kun je anaalklierproblemen herkennen?

Wanneer een hond of kat last heeft van overvolle anaalklieren kan het dier dit uiten op verschillende manieren. Een van de bekendste symptomen is ‘sleetje rijden’. Overvolle anaalklieren veroorzaken jeuk aan de anus. Een hond of kat zal proberen deze jeuk te verminderen door sleetje te gaan rijden, met het achterwerk over de grond schuiven. Naast het sleetje rijden kan een hond of kat ook aan zijn of haar anus gaan bijten of likken om de jeuk te verminderen.

Ook kan het zijn dat een hond minder graag mee gaat wandelen of dat hij tijdens het wandelen steeds gaat zitten omdat het dier last heeft van zijn anaalklieren.

Tot slot is een doorgebroken anaalklierontsteking te herkennen aan het open wondje onder de anus. Mocht je een doorgebroken anaalklierontsteking niet herkennen aan het open wondje, dan kun je deze wel ruiken!



De behandeling van overvolle anaalklieren

Het spreekt voor zich dat het nodig is om overvolle anaalklieren te legen. Maar let op! Het is niet de bedoeling dat je de anaalklieren zelf regelmatig leeg knijpt wanneer ze nog niet vol zijn. Op deze manier kan je het natuurlijke proces verstoren waardoor de klieren sneller vloeistof produceren waardoor de anaalklieren ook sneller weer vol raken.

Heeft jouw hond of kat last van overvolle anaalklieren? Plan dan een afspraak in bij de dierenarts. De dierenarts kan de anaalklieren dan legen. Probeer dit niet zelf te doen, zeker als je niet weet hoe dit moet.

Heeft jouw hond of kat last van een anaalklierontsteking, dan zal de dierenarts de anaalzakjes eerst moeten legen. Vervolgens zal je een antibioticakuur meekrijgen voor je huisdier. Eventueel krijg je ook ontstekingsremmers mee. Het kan mogelijk zijn dat de dierenarts de anaalklieren na de behandeling met de antibioticakuur nog eens moet legen.

Wanneer er sprake is van een doorgebroken anaalklierontsteking is het belangrijk dat de wond goed gespoeld wordt en dat deze goed schoon blijft. Ook hier zal je een antibioticakuur en ontstekingsremmers meekrijgen van de dierenarts.