Dracht en bevalling bij honden


Een teef is gemiddeld 62 dagen drachtig. Over het algemeen geldt dat hoe groter het nest is, hoe korter de draagtijd. Als de teef maar 1 of enkele puppy’s draagt is de dracht soms zo lang dat de pups te groot worden en de kans lopen in de baarmoeder te sterven door een gebrek aan voedingsstoffen. Tevens bestaat de kans dat de pups niet meer via de natuurlijke weg geboren kunnen worden. Wanneer je teefje langer dan 67 dagen zwanger is, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

De vruchtjes zijn in de baarmoeder voelbaar wanneer het teefje 24 tot 32 dagen drachtig is. Vanaf dat moment kan een echo duidelijkheid geven of het teefje wel of niet drachtig is. Pas na 45 dagen kan met zekerheid worden vastgesteld hoeveel puppy’s het teefje draagt. Op dat moment zijn de skeletjes van de pups ver genoeg ontwikkeld om zichtbaar te zijn op een röntgenfoto. Omdat de röntgenstraling schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de pups, wordt afgeraden om röntgenfoto’s te maken als er geen medische aanleiding voor is. Verder is het belangrijk dat je hond tijdens de dracht geen medicijnen gebruikt. Ontworm en ontvlooi de teef dus al voor het begin van de loopsheid.

Het is belangrijk dat een teefje al een aantal weken voor de bevalling gewend raakt aan de plek waar ze gaat bevallen. Dit moet een rustige plek zijn, want als de hond gestrest raakt kan dat een negatieve invloed hebben op de bevalling. Verder moet het er ruim, comfortabel, tochtvrij en goed schoon te houden zijn. Het is ook aan te raden om er een rand omheen te doen zodat de puppy’s niet zomaar kunnen weglopen. De meeste fokkers gebruiken hiervoor een werpkist. Je kunt deze in de winkel kopen maar ook zelf in elkaar zetten.

Een paar dagen voor de bevalling beginnen de melkklieren op te zwellen. Zodra het teefje onrustig wordt, niet veel meer eet, regelmatig naar buiten moet en een nest gaat bouwen, duurt het niet lang meer. Ongeveer 12 tot 24 uur voor de bevalling daalt de temperatuur met 0,5 tot 1,5 graden wat vaak gepaard gaat met rillen. Het is daarom aan te raden om tijdens de dracht een aantal keer de temperatuur te meten zodat je weet wat de normale lichaamstemperatuur is. Doe dit altijd rondom hetzelfde tijdstip, vanwege de natuurlijke verandering van de lichaamstemperatuur op de dag.

Zodra het teefje in haar werpkist ligt met de staart van haar lichaam af, veel hijgt, vaak de vulva likt en tenslotte perst, dan is ze begonnen met bevallen. De tijd dat de bevalling duurt verschilt per hond. De ontsluitingsfase duurt gemiddeld 12 uur en vervolgens wordt er tussen de 15 en 45 minuten een pup geboren. Het is belangrijk dat je bij je hond blijft om alles in de gaten te houden en eventueel te helpen (bijv. het verwijderen van de vliezen). De navelstreng kan met wat Betadine ontsmet worden. Wanneer de navelstreng blijft bloeden is het belangrijk om deze af te binden met stevige garen (ontsmet in spiritus / alcohol).

Bel de dierenarts zodra:

  • De teef over tijd is
  • 30 min perst zonder vordering (45 min bij de eerste pup)
  • 1-2 uur zwak perst zonder vordering
  • 2-3 uur niet perst terwijl er nog pups in de baarmoeder zitten
  • De teef ziek lijkt (braken en diarree rond de bevalling is normaal)
  • Stinkende, raar gekleurde uitvloeiing of veel bloed verliest uit de vulva