Gebitverzorging bij een hond


Heel veel honden in Nederland hebben last van gebits- of tandvleesproblemen. Studies laten zien dat maar liefst 85% van de honden met deze problemen rondlopen. Een goed verzorgd gebit is voor de hond net zo belangrijk als voor jou. Wanneer er geen goede gebitsverzorging is, ontstaat er tandplak en tandsteen. Er zitten veel bacteriën in tandplak die ontstekingen in het tandvlees kunnen veroorzaken. Vervolgens kunnen tanden los komen te zitten en mogelijk ook uitvallen.

Hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn hond?

Gebitsproblemen zijn te herkennen aan:

  • Een slechte adem
  • Moeilijk kauwen
  • Gevoelig tandvlees.

Het wordt aangeraden om het gebit minimaal 2 keer per week te poetsen, met een speciale hondentandpasta. Begin bij een leeftijd van 2 tot 3 maanden oud. Bovendien is het belangrijk dat je goede kauwartikelen koopt waar de hond op kan bijten. Hiermee wordt de vorming van tandplak en gebitsproblemen verminderd. Bij kauwspeeltjes van rubber zijn er vaak mogelijkheden om er iets lekkers in te doen zoals gebit verzorgende koekjes.

Een sterk en gezond gebit bij honden

Een pup begint de eerste melktanden te krijgen als hij rond de 3 weken oud is. Het melkgebit is compleet na 2 maanden, een totaal van 28 tanden en kiezen. Het wisselen van het gebit verschilt per ras, maar gemiddeld begint het rond de 3 maanden. Zodra een hond een half jaar oud is, is het volwassen gebit meestal compleet. Nu telt het gebit 42 tanden en kiezen: 12 snijtanden, 4 hoektanden en 26 kiezen. Voor een sterk en gezond gebit is voldoende kalk in het voer van essentieel belang. Verder is het belangrijk dat je voldoende kauwspeeltjes aan je hond geeft die de doorbloeding van het tandvlees stimuleren. Let wel goed op met scherpe en harde voorwerpen; deze kunnen de tanden beschadigen, verslijten of zelfs doen afbreken. Problemen aan het gebit zijn meestal te zien door een verminderde eetlust, gezwollen tandvlees en veel kwijlen. Neem bij deze symptomen contact op met je dierenarts.

 

Hoe herken ik tandplak op hondengebit

Van nature zijn de tanden van honden glad en spierwit. Na het eten blijven er altijd resten voedsel zitten in het gebit. Tandplak blijft het meeste achter bij de buitenzijde van de tanden en kiezen. Het is een kleverig, lichtgeel materiaal, bestaat uit speeksel en voedselresten en vormt een plek voor bacteriën. De bacteriën zorgen voor ontstoken tandvlees en de tandplak verkalkt tot tandsteen. De tandplak zou je zelf nog kunnen weghalen, het tandsteen niet.

 

Hoe herken ik tandsteen op hondengebit

Tandsteen is de grootste oorzaak van een slechte adem. Het is een geelbruine kalkachtige belasting op de tanden en kiezen, veroorzaakt door bacteriën die reageren op voedselresten in de mond.  Door tandsteen blijft er voedsel tussen het tandsteen en tandvlees zitten, wat gaat rotten en resulteert in een ophoping van bacteriën die zich langzaam uitbreidt. Door tandsteen worden de wortels van de tanden en kiezen belast. De tanden gaan vervolgens los zitten en kunnen uitvallen. Zo kunnen bacteriën vanuit de mondholte in de bloedsomploop komen en vervolgens in de nieren en hart terecht komen. In de nieren en het hart kan dan een ontsteking komen, wat tot ernstige gevolgen kan leiden.

 

Slechte adem bij honden

Naast tandsteen zijn er nog veel andere oorzaken van een slechte adem, bijvoorbeeld een eczeem op de onderlip. Na het eten kan je de kans op eczeem verkleinen door de huidplooien onder de mond goed schoon en droog te maken. Je kan ook zinkzalf of calendula zalf gebruiken. Vooral bij oudere honden kan de adem stinken omdat er een ontsteking in het mondslijmvlies of tandvlees zit.