Heeft mijn hond een luchtweg allergie?


Honden kunnen allergische reacties krijgen van ingeademde stoffen. Dit kunnen stoffen zijn die tijdens een bepaalde periode van het jaar in de lucht aanwezig zijn, zoals graszaden en plantenpollen. Maar ook stoffen die altijd in de omgeving van de hond zitten kunnen kwalijk zijn.

Symptomen van een luchtwegallergie bij honden

  • Huidproblemen zoals jeuk aan de kop, poten, oksels of liezen. Ook wordt de vacht dunner en de huid rood.
  • Gevoelig voor oorontstekingen

Dit soort huidklachten worden atopie genoemd en zijn vergelijkbaar aan de klachten die honden krijgen als ze een voedselallergie of intolerantie hebben. Dit kan een goede diagnose wel eens moeilijk maken.

  • Niezen, traanogen of waterige neusuitvloeiing.

Wanneer de hond verder niet ziek is en de uitvloeiing helder is en uit beide neusgaten komt, kan de hond last hebben van een allergie. Probeer erachter te komen wat de oorzaak is van deze allergie en vermijd dit dan zoveel mogelijk.

Behandeling van een luchtwegallergie bij honden

Mocht het je niet lukken om achter de oorzaak van de allergie te komen, ga dan naar de dierenarts, wie een allergietest kan afnemen. Immunotherapie, ook wel hyposensibilisatie genoemd, zorgt er vaak voor dat honden minder gevoelig worden voor de stoffen die hun klachten veroorzaken. Deze therapie zal echter nooit de allergie volledig genezen; probeer daarom de oorzaak van allergieën bij je hond weg te houden en gebruik geschikte natuurlijke producten om de luchtwegen en weerstand van je hond te ondersteunen.