Help! Mijn hond eet poep

Misschien heb je het weleens meegemaakt; je bent met jouw hond aan het wandelen en hij heeft net zijn behoefte gedaan. Vervolgens draait jouw hond zich om en eet zijn eigen ontlasting op...
Het kan ook voorkomen dat jouw hond de ontlasting van andere honden op eet. Je zult dit gedrag waarschijnlijk erg onsmakelijk vinden en hebt liever dat jouw hond dit niet doet. Waarom eet een hond nou eigenlijk zijn eigen ontlasting of de ontlasting van andere honden op?

Oorzaken van poep eten bij honden

1. Een teefje eet de ontlasting van haar pups op. De pups bootsen dit gedrag na en doen dit tijdens hun puppytijd, de pup kan het gedrag echter ook op volwassen leeftijd nog vertonen.
Een teefje met een nest puppy's eet de ontlasting op om twee redenen:

  • Om het nest schoon te houden.
  • De tweede reden heeft meer met het instinct te maken; de teef eet de ontlasting op zodat de geur van de ontlasting zich niet kan verspreiden en hierdoor geen roofdieren aan kan trekken. Ook al zijn er geen roofdieren in jouw huis, de teef zal de ontlasting om deze reden op eten.
    Omdat pups nog bij hun moeder 'afkijken' hoe ze bepaalde dingen moeten doen, nemen ze dit gedrag over. De teef zal stoppen met het opeten van de ontlasting wanneer de pups vaste voeding krijgen en het nest kunnen verlaten om hun behoefte te doen. Soms gaan pups hierna echter door met het eten van ontlasting en doen dit ook nog wanneer zij volwassen zijn.

2. Ontlasting kan onverteerde voedingsstoffen bevatten. Deze onverteerde voedingsstoffen ruiken erg aantrekkelijk en hierdoor zal een hond de ontlasting opeten.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor onverteerde voedingsstoffen in de ontlasting: overvoeren, een aandoening waarbij er een tekort is aan verteringsenzymen (bijvoorbeeld EPI) of slechte vertering van voedingsstoffen. Wanneer jouw hond zijn eigen ontlasting op eet kun je dit proberen op te lossen door hem wat minder te voeren of door een voeding te geven die uitsluitend hoogwaardige ingrediënten bevat.

Eet jouw hond echter de ontlasting op van andere honden? Dan kun je dit probleem alleen tackelen door jouw hond extra goed in de gaten te houden tijdens het uitlaten, op deze manier kun je ervoor zorgen dat hij geen ontlasting op eet.

3. Jouw hond heeft last van wormen of andere intestinale parasieten. Deze wormen of parasieten nemen de voedingsstoffen op uit de darmen van jouw viervoeter, waardoor jouw hond een tekort krijgt aan voedingsstoffen. De hond zal dan ontlasting gaan eten om dit tekort te compenseren.
Wanneer jouw hond last heeft van wormen of andere intestinale parasieten kan hij de voedingsstoffen uit de voeding niet meer (goed) opnemen; de wormen of parasieten nemen deze voedingsstoffen namelijk op in plaats van jouw hond. Om toch aan voedingsstoffen te komen zal jouw hond alles eten wat maar enigszins voedingsstoffen bevat, dit kan dus ook ontlasting zijn. Als je vermoed dat jouw hond ontlasting eet omdat hij wormen of parasieten heeft is het noodzakelijk om het dier hiertegen te behandelen.

Fabel

Er wordt weleens gedacht dat honden ontlasting eten omdat ze een incomplete voeding krijgen. Om het tekort in voedingsstoffen te compenseren kan een hond dan ontlasting gaan eten. Dit is echter een fabel.
Hondenvoedingen met het label - compleet - moeten in Nederland aan strenge eisen voldoen. Dit betekent dat een complete hondenvoeding ook echt compleet is en jouw hond voorziet in alle essentiële voedingsstoffen. Geef jij jouw hond een complete hondenvoeding? Dan kan hij geen tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen (tenzij er sprake is van een gezondheidsprobleem waardoor jouw hond de voedingsstoffen niet goed op kan nemen uit de voeding, in dit geval ligt het probleem echter niet bij de voeding maar is het een medisch probleem...).