Help! Mijn hond heeft vlooien

Als er een vlo op je hond zit zijn er al honderden in het huis. Een volwassen vlo produceert namelijk in 3 weken tijd ongeveer 1000 vlooien. Deze zijn niet zichtbaar maar vaak te vinden op donkere, warme en vochtige plekjes zoals de hondenmand, plinten of onder meubels. Je dood met sprays en shampoos alleen maar de volwassen vlo; hierbij blijft dus nog 95% van alle vlooien onaangetast. Zodra de vlooien van je huisdier af zijn, komen nieuwe vlooien al bijna meteen terug.

De levenscyclus van een vlo

Vrouwtjes-vlooien leven 3 maanden en leggen elke dag tientallen eitjes. De eitjes blijven niet vastkleven aan de vacht maar vallen overal in het huis. In 1 tot 10 dagen groeien de eitjes zich tot kleine larfjes. Deze larven zoeken een donkere plek op en na 1 week spinnen ze een cocon om zich heen: de pop-fase. Als het warm, vochtig weer is en er mensen of dieren aanwezig zijn groeit de larf in ongeveer 2 weken tot een vlo. Vervolgens zoeken ze een gastheer om zich op te plaatsen, zuigen zich vol met bloed en leggen weer nieuwe eitjes. Als er niet de juiste omstandigheden zijn duurt het ongeveer 1 maand voordat een larf tot een vlo is gegroeid. Mocht er een te lage temperatuur zijn kan de larf wel 1 jaar in de cocon blijven zitten. Zodra je van bijvoorbeeld vakantie afkomt kan er een “vlooienplaag” ontstaan. Dit komt omdat het 2 tot 3 weken warm is geweest in een afgesloten huis. Als er dan weer mensen of dieren in het huis zijn kunnen de larven uitkomen.

Gevolgen van een vlooienbeet

Vlooien veroorzaken veel meer schade dan dat je denkt. Ze zijn de overbrengers van de wormsoort die het meest bij honden en katten voorkomt, namelijk de vlooienlintworm. Vlooien zuigen niet alleen maar bloed op, maar brengen ook speeksel in het bloedvat. Vlooien zorgen voor veel jeuk en onrust bij de hond, maar vergeet niet dat je zelf ook gebeten kan worden. Ook kunnen vlooien nog besmet zijn met virussen, bacteriën en huidschimmel. Bij puppy’s, kittens, oude en chronisch zieke honden kunnen meerdere vlooienbeten bloedarmoede en een verminderde weerstand veroorzaken. Ook hebben sommige dieren last van een vlooienallergie waardoor een vlooienbeet kan zorgen voor een heftige reactie.

Bestrijden van vlooien

Als je de vlooien op je hond bestrijdt, gaat er maar een klein onderdeel van het vlooien-probleem weg. Alle larven en eitjes blijven namelijk nog steeds zitten. Het bestrijden van vlooien bestaat uit 2 stappen: het behandelen van de vlooien die al op je huisdier zitten en het weghalen van de eitjes, larven en poppen in het huis. De vlooien zijn niet altijd zichtbaar, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn geweest en vlooienpoepjes hebben achtergelaten als bewijs. De uitwerpselen zijn donker van kleur en ongeveer 1 mm lang. Als je het een beetje nat maakt en vervolgens met een papiertje eroverheen veegt, komt de rood/oranje kleur van de opgezogen bloed naar boven.

Natuurlijk of synthetisch?

Wil je dat je huis helemaal vlooivrij is? Zou je graag zo min mogelijk tijd willen besteden aan vlooienbestrijding?  Wil je het beste effect zonder dat het teveel kost? Dan kan je het beste gebruik maken van synthetische producten. Wil je liever dat je het lichaam van je huisdier en het milieu zo min mogelijk belast? Kijk dan meer naar een natuurlijke aanpak voor het verwijderen van vlooien.

 

 

Als eerste op de hoogte zijn van aanbiedingen en nieuwtjes? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Bekijk hier onze voorwaarden.