Hoe vaak mag ik mijn hond wassen?

Gezonde honden zonder huidproblemen hoeven niet vaak gewassen te worden. Meestal is twee keer wassen per jaar al genoeg, bijvoorbeeld nadat een teefje loops is geweest. Tijdens de rui kan wassen het haarverlies versnellen; een dag na het wassen gaan oude haren loslaten. De hond is dan in een keer door de dikste rui heen waardoor er daarna minder haar loslaat.

Wassen is alleen slecht voor de hond wanneer je hem te vaak wast, omdat de huid kan gaan irriteren en de vetlaag van huid en vacht weggaat. De vetlaag beschermt de huid tegen uitdroging of infecties en houdt de vacht van de hond waterdicht. Door het te vaak wassen wordt de hond gevoeliger voor ziektes en huidaandoeningen.

Hondenshampoo

Je kan absoluut niet je eigen shampoo voor een hond gebruiken. Honden hebben namelijk een hele andere huid dan mensen. Bijvoorbeeld, een hondenhuid is minder zuur, een stuk dunner, heeft meer haar en heeft geen zweetklieren. Gebruik daarom een speciale hondenshampoo wanneer je je hond gaat wassen. Er zijn verschillende soorten hondenshampoos verkrijgbaar voor bepaalde vachttypen, vachtkleuren of voor honden met huidproblemen. Deze shampoos zorgen ervoor dat het meeste vuil en modder van de vacht wordt verwijderd, helpt huid en haar in een goede conditie te houden en geeft de vacht een mooie glans.

Je kan je hond in bad wassen, onder de douche laten staan of gewoon buiten in de tuin met de tuinslang. Zorg er wel voor dat het water op lauwwarme temperatuur is, ook wanneer het warm is buiten. Als je te koud water gebruikt, koelt de hond te snel af.

Stappenplan voor het wassen van je hond

Het wassen:

 1. Zorg dat er geen klitten meer in de vacht zitten door het te borstelen. Ook kan je wat watten in de oren van de hond stoppen om water en shampoo in het oor te voorkomen.

 2. Maak de gehele vacht nat.

 3. Plaats voldoende shampoo op de hond en masseer dit goed in. Bij langharige honden kan het werken om de shampoo alvast met water te verdunnen en de oplossing daarna over de rug en nek heen te gieten.

 4. Zorg dat er geen water in de ogen of oren van de hond komt; het kan helpen om het gezicht met een washandje schoon te maken.

 5. Spoel de shampoo uit.

 6. Was de hond nog een keer en laat de shampoo een paar minuten intrekken. De eerste keer wordt het vuil verwijderd en de tweede keer gaan de verzorgende ingrediënten pas werken.

 7. Spoel de shampoo er goed uit. Als er resten blijven zitten kan dit voor huidirritatie zorgen.

 8. Laat de hond zichzelf uitschudden.

 9. Pak een grote handdoek en droog de hond goed af.

 10. Laat je hond op een warme, droge en tochtvrije plek opdrogen.

 11. Borstel de vacht zodra de hond weer helemaal droog is.