Loopsheid bij teefjes

 

Wanneer de teef voor de eerste keer loops wordt, is de pubertijd aangebroken. De meeste teefjes worden twee keer per jaar loops. Sommige honden en bepaalde rassen, zoals de Saarloos wolfshond, worden net als de wolf maar één keer per jaar loops. Vaak wordt een teefje voor de eerste keer loops als zij 7 tot 14 maanden oud is. Grotere rassen worden vaker iets later loops dan kleinere rassen. Honden kunnen tot op oude leeftijd loops worden en kennen dus geen overgang (menopauze). De loopsheid is te herkennen als de teef onrustig, snel afgeleid en humeurig is. Verder laat de teef kleine plasjes om zo haar geur te verspreiden.

Hoe verloopt de loopsheid bij teefjes?

De loopsheid begint met bloederige uitvloeiing en een zwelling van de vulva. Het teefje wordt dan erg interessant voor de reuen, maar hebben zelf nog geen interesse in de reuen. In deze periode rijpen de eitjes in de eierstokken totdat ze groot genoeg zijn voor de eisprong. In deze periode van de loopsheid produceren teven ook veel oestrogeen. Dit hormoon zorgt voor de gedragsverandering tijdens de loopsheid. Ondertussen maakt de baarmoeder zich klaar om bevruchte eicellen te kunnen opnemen; de wand wordt erg bloedrijk en dikker. Het bloed wat je ziet wanneer het teefje loops is komt van de bloedvaatjes in het slijmvlies van de baarmoeder die knappen of bloed doorlaten.

Gemiddeld duurt deze fase van de loopsheid 9 dagen, waarin bij het einde de uitvloeiingen bruiner en wateriger wordt. Dat is het moment dat je extra goed moet opletten als je geen puppy’s wilt hebben. De eiersprong kan nu namelijk elk moment plaatvinden, waardoor je teefje vanaf nu dus vruchtbaar is. Op dit moment laten ze dekpogingen van reuen wel toe in tegenstelling tot de periode daarvoor. Na de eiersprong is het teefje nog ongeveer 3 dagen vruchtbaar.

Alle verschijnselen die bij de loopsheid horen nemen hierna geleidelijk af. Gemiddeld stopt de loopsheid na 3 weken en vervolgens komt de baarmoeder weer langzaam tot rust. 

 

Behandeling en hulpmiddelen bij loopsheid van een teefje

Om bloeddruppels op je vloer of meubels te voorkomen, kun je je teefje een speciaal broekje laten dragen tijdens de loopsheid. In het broekje kun je een daarvoor bedoeld inlegverband, een tissue of een inlegkruisje doen. Na deze periode kan je je hond met een hondenshampoo wassen om zo achtergebleven bloedrestjes en geur te verwijderen.

Mocht je de loopsheid willen uitstellen of onderdrukken kan je hond een prik of pil van de dierenarts krijgen die dit tijdelijk onderdrukt. Wel zijn er nadelen aan dit medicijn verbonden; er bestaan een kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte. Als je toch geen nestje wil, en niet zit te wachten op de perikelen rondom de loopsheid, zou je sterilisatie kunnen overwegen.