Neusuitvloeiing bij mijn hond


Jouw hond kan, net als jij, een loopneus krijgen. Echter kennen honden geen onschuldige neusverkoudheid. Wanneer jouw hond last heeft van overmatige neusuitvloeiing, maar verder nog actief is en een normale eetlust heeft, kun je even afwachten hoe het gaat. Houdt jouw hond dan wel goed in de gaten en neem regelmatig zijn lichaamstemperatuur op. Mocht jouw hond last krijgen van koorts of sloom worden, neem dan contact op met de dierenarts. Ook wanneer de neusuitvloeiing etterig is of als er bloed bij zit is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.

Hoe ziet normale neusuitvloeiing er uit?

Normale neusuitvloeiing van een hond is helder en kleurloos. Wanneer een hond af en toe last heeft van neusuitvloeiing, bijvoorbeeld wanneer het dier enthousiast is, is er niets om je zorgen over te maken.

Wanneer de neusuitvloeiing erg waterig of juist dikker (of zelfs slijmerig) is dan normaal, is het belangrijk om jouw hond goed in de gaten te houden. Ook wanneer de neusuitvloeiing troebel, gelig of groen wordt is het belangrijk om goed op je hond te letten.

Oorzaken van neusproblemen:

  • Wanneer een hond last heeft van een (voedsel)allergie kan hij last hebben van overmatige neusuitvloeiing. Het gaat dan om heldere waterige neusuitvloeiing die niet stinkt. Vaak gaat deze neusuitvloeiing gepaard met niezen, waterige en/ of rode ogen en een loopneus (net zoals bij mensen die last hebben van hooikoorts). Andere symptomen die kunnen wijzen op een (voedsel)allergie zijn jeuk, huiduitslag, een steeds terugkerende oorontsteking en haaruitval of kale plekken.
  • Een onbekend voorwerp dat vast zit in de neus kan ook zorgen voor neusuitvloeiing. Het kan hier gaan om bijvoorbeeld gras, een steentje of een insect. Vaak komt de neusuitvloeiing dan uit één neusgat en niet uit beiden. Wanneer er een voorwerp vast zit in een van de neusgaten van jouw hond kan het dier ook last krijgen van een bloedneus of vaak moeten niezen. Ook kan je hond aan zijn neus gaan krabben of er met zijn poten overheen wrijven.
    In sommige gevallen kun je het voorwerp dat het neusgat blokkeert zelf verwijderen, denk hierbij aan een grassprietje of een insect. Probeer dan voorzichtig het voorwerp te verwijderen met een pincet. De binnenkant van de neus is erg gevoelig en raakt snel beschadigd, wees daarom erg voorzichtig. Wanneer je het voorwerp niet kunt zien of niet zelf kunt verwijderen is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.
  • Wanneer de neusuitvloeiing gepaard gaat met pus is er veelal sprake van een infectie; dit kan een bacteriële, virale of schimmelinfectie zijn. Naast de neusuitvloeiing met pus kan een hond dan ook last hebben van stinkende neusuitvloeiing, een bloedneus en/ of hoesten.
  • Een andere oorzaak voor neusuitvloeiing welke gepaard gaat met pus is een poliep of tumor in de neus. In dit geval zit er vaak bloed of slijm bij de neusuitvloeiing. Verder kan het zijn dat jouw hond luidruchtig ademhaalt doordat de poliep of tumor de neusdoorgang belemmerd. In sommige gevallen kun je zelfs een bult zien aan de buitenkant van de neus.

 

Een bloedneus bij honden

Een harde klap op de neus, een ontsteking, een gezwel of tumor in de neus of een storing in de bloedstolling kunnen oorzaken zijn van neusbloedingen. Als jouw hond plotseling, éénmalig, last heeft van een bloedneus hoef je je daar veelal geen zorgen over te maken; een bloedneus is natuurlijk wel erg vervelend, probeer jouw hond daarom rustig te houden. Je kunt het bloeden proberen te stoppen door iets kouds tegen de neus van je hond te houden. Probeer niet om de neus dicht te houden aangezien een hond altijd ademhaalt via zijn neus. Mocht jouw hond vaker/ regelmatig last hebben van een bloedneus of het bloeden wil niet stoppen, neem dan contact op met de dierenarts.