Corrigeren van je hond bij ongewenst gedrag

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over wat je met je hond doet. Jouw gedrag en houding geven een grote impact over hoe de hond zich gaat gedragen. Het belonen van goed gedrag is de basis van de opvoeding van de pup. Ook is het corrigeren van slecht gedrag erg belangrijk. Train je hond niet te lang achter elkaar. Het is het beste om hem een paar keer per dag een aantal minuten iets uit te leggen in plaats van in een keer een half uur. Zorg ervoor dat je hond het leuk vindt om dingen te blijven leren; blijf hem ook verbeteren bij slecht gedrag maar beloon hem ook nog altijd bij goed gedrag. Sluit altijd af met een oefening die de hond al kan zodat je hem altijd een beloning kan geven.

Belangrijke regels bij het voorkomen van slecht gedrag:

  1. Zorg ervoor dat de hond geen dingen gaat doen wat niet mag en wat je niet gezegd hebt.
  2. Beloon de hond altijd in het begin, later kan je dit af en toe doen. Belonen hoeft niet altijd door middel van een koekje te zijn maar je kunt ook met hem spelen of hem aaien.
  3. Corrigeer de hond zodra hij slecht gedrag vertoont. Dit kun je doen door je stem te verheffen of hem in zijn bench te stoppen.
  4. Geef een opdracht slechts één keer op een normale toon, verhef hierna je stem uitsluitend voor bestraffing.
  5. Negeer je hond als hij om aandacht vraagt. Als jij de hond aandacht geeft zodra hij hierom vraagt denkt de hond dat hij de baas is. Vervolgens gaat hij kijken wat hij nog meer kan doen en ontwikkeld daardoor slecht gedrag.

Corrigeren van slecht gedrag bij mijn hond

Het afleren van slecht gedrag gaat een stuk sneller als je dit tegelijk aanleert met goed gedrag, zo is het voor de hond ook belonend. Stel dat je je hond wil afleren op tegen iemand aan te springen; dan kan je het springen stoppen door “foei” te roepen, vervolgens de opdracht geeft om te zitten. Dit is een positieve manier om slecht gedrag af te leren.