Reisziekte bij honden

Sommige honden springen zonder problemen de auto in en gaan met alle plezier mee op stap, andere honden moet je haast de auto in dwingen omdat ze absoluut niet mee willen. Deze laatste groep honden houdt niet van autorijden of wordt er zelfs ziek van. Het is mogelijk om een hond met reisziekte/ wagenziekte van dit probleem af te helpen. Het is voor jou als baasje, maar ook zeker voor je hond, namelijk veel leuker als je jouw viervoeter gewoon mee kunt nemen in de auto naar het strand of het bos!

Oorzaken van reisziekte bij honden

Het evenwichtsorgaan in het binnenoor van honden zorgt ervoor dat een hond zijn evenwicht kan bewaren tijdens een autorit; via het evenwichtsorgaan worden signalen naar de hersenen gestuurd. Wanneer de signalen die via het evenwichtsorgaan naar de hersenen stuurt niet overeen komen met de beelden die een hond ziet is er sprake van desoriëntatie. Hierdoor wordt het braakcentrum geactiveerd waardoor een hond misselijk kan worden en kan gaan braken.

Sommige honden zijn bang voor autorijden. Bij deze dieren ontstaat de wagenziekte doordat zij stress of zelfs angst ervaren tijdens het rijden.

Wagenziekte komt vaker voor bij jonge honden omdat dit nog nieuw is voor hen. Zorg ervoor dat het autorijden altijd een positieve ervaring is zodat de dieren met plezier de auto in gaan.

Hoe kun je reisziekte herkennen?

Wanneer jouw hond last heeft van reisziekte kan het dier last hebben van de volgende symptomen:

  • Overmatig kwijlen
  • Hijgen
  • Het likken van de lippen
  • Trillen
  • Smakken
  • Kokhalzen
  • Braken

Ook is een hond vaak rusteloos wanneer het dier last heeft van reisziekte. De rusteloosheid kan een gevolg zijn van de angst of stress die een hond ervaart, een hond kan echter ook rusteloos zijn omdat het dier misselijk is.

Behandeling van reisziekte bij honden

Wanneer jouw hond last heeft van reisziekte kun je contact opnemen met de dierenarts. Er zijn medicijnen beschikbaar die werkzaam zijn tegen reisziekte.

Verder kun je zelf proberen om jouw hond goed te laten wennen aan de auto. Zet het dier bijvoorbeeld in de auto zonder dat je gaat rijden. Ook is het belangrijk dat je zo voorzichtig mogelijk rijdt wanneer je viervoeter bij jou in de auto zit. Ga niet te hard door de bochten en rijdt niet te snel over drempels, dit verkleint de kans op misselijkheid. Geef jouw hond kort voor een autorit iets te eten, let er op dat je niet te veel geeft zodat het niet te zwaar op de maag ligt.

Zorg er verder voor dat de ramen op een kiertje staan en dat het niet te warm, of te koud, is in de auto.