Teken bij honden: herkenning en gevolgen

Een teek is een bruinzwart spinachtig insect dat ongeveer 1 tot 10 millimeter groot wordt. Ze leven in struiken, bomen, hoog gras en komen bijna overal in Nederland voor. Teken worden aangetrokken door de warmte en geur van mensen en dieren. Vervolgens laten ze zich vallen en bijten zichzelf vast in de huid. Een teek zuigt bloed op en vormt zich tot een zwart bolletje. Na een aantal dagen laten ze zich weer los. Je kan de beet van een teek niet voelen. Doordat de teek zich diep in de huid boort kan er wel een wondje ontstaan. Ook komt er vaak een rode plek die binnen 10-14 dagen weer weg is.

Gevolgen

Niet alle teken zijn gevaarlijk, maar sommige dragen bepaalde ziektes met zich mee. Als een teek bijt, kunnen ziektes zoals de ziekte van Lyme en Babesiose worden overgedragen.

 

Lyme

Vroeger kwam de ziekte van Lyme in Nederland zelden voor, maar de laatste jaren is het aantal gevallen bij mens en dier sterk toegenomen. Onderzoekers denken dat ongeveer 10% tot 50% van de teken besmet zijn met de ziekte van Lyme. Teken die niet besmet zijn met de ziekte kunnen dus ook geen Lyme overbrengen. De ziekte van Lyme is een vervelende ziekte waarbij chronische klachten en verlammingsverschijnselen kunnen voorkomen. Zodra je dus een teek ziet moet je deze zo snel mogelijk laten verwijderen wegens het grote risico.

 

Symptomen van teken bij een hond

Als je bij jezelf, hond of kat een rode kring rondom de beet ziet ontstaan neem dan contact op met de dierenarts. Vooral als de rode kring zich in een cirkelvorm verspreidt. Bij mensen kunnen er ook rode kringen rondom de tepels of oren ontstaan ook al heeft de teek ergens anders gebeten. Door de vacht van een dier zijn de kringen niet altijd even goed zichtbaar. Ziektes kunnen zich verder gaan ontwikkelen en de hond krijgt last van gewrichtsklachten, koorts, trillingen en duizeligheid. De bacterie die voor de ziekte van Lyme zorgt plaatst zich in het centrale zenuwstelsel en hindert de werking van de zenuwen. Dit kan uiteindelijk verlammingsverschijnselen veroorzaken. Bij mensen gaat vaak eerst de mondhoek scheef staan en een oog wilt niet meer dichtgaan. Met antibiotica kan je de ziekte van Lyme behandelen. Als er vage (gewricht)klachten zijn moet je ook aangeven of je ooit een teek hebt weggehaald aangezien er een grote verscheidenheid van klachten is bij de ziekte van Lyme.

 

Babesiose

Niet alle tekensoorten kunnen Babesiose overdragen. In Europa is er tot nu toe maar 1 tekensoort die de ziekte kan overbrengen. Deze teek wordt Dermacentor Reticularis (ook wel hondenkillerteek) genoemd. De teek is iets donkerder en groter dan een normale teek. Eerst kwam deze teek niet in Nederland voor maar tegenwoordig zijn er wel plekken waar deze teek zich kan bevinden. Nadat de teek begint met het zuigen van het bloed duur het ongeveer 3 dagen totdat de ziekte wordt overgedragen aan een hond. Het is dus erg belangrijk dat je je hond zo goed mogelijk beschermt tegen teken. Hiervoor kan je een tekenband of een vlooienmiddel aanschaffen. Ook kan je ziektes voorkomen door de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Je kan de ziekte van Babesiose herkennen doordat de urine een rode kleur heeft gekregen. Ook krijgen honden vaak last van koorts, bloedarmoede, een slechte eetlust en moeten overgeven. In het ergste geval kan deze ziekte dodelijk zijn voor honden. Je kunt Babesiose behandelen door de juiste medicijnen te geven, als je er snel bij bent is je hond vaak vrij snel genezen. 

 

Effectief verwijderen van teken bij een hond

Als je de teek binnen 24 uur verwijdert, wordt de kans op eventuele besmettingen sterk verminderd. Voor het verwijderen van een teek moet je een tekentang aanschaffen. Ga niet met je vingers, een pincet of een watje met alcohol proberen de teek eruit te draaien. Dit kan namelijk de kans op besmettingen vergoten en je loopt het risico dat de kop van de teek achterblijft en gaat ontsteken. Plaats de tang over de hele teek heen; hou hem recht en strak tegen de huid van de hond en draai de tang met een vloeiende beweging in een richting, terwijl je ook zachtjes aan de tang trekt. Vaak laat een teek op deze manier wel los. Gooi de teek niet meteen in de prullenbak maar zorg er eerst voor dat hij echt dood is. De teek kan namelijk nog een keer aan je hond vast komen te zitten. Mocht het niet lukken om de teek zelf te verwijderen, neem dan contact op met de dierenarts. Als de teek is weggehaald kan je met een Betadine product het wondje desinfecteren. Ontsmet vervolgens ook de tekentang en schrijf de datum ergens op. Nu kun je opletten of er bepaalde symptomen ontstaan van de ziekte van Lyme.

 

Voorkomen van tekenbeten bij honden

Om teken te voorkomen kun je voor je hond speciale sprays, spot-ons en tekenbanden aanschaffen. Het is natuurlijk niet 100% zeker dat je hond nu geen teek krijgt, maar de kans wordt flink verminderd. Wel zorgen ze ervoor dat teken zich minder goed kunnen plaatsen en dat ze al doodgaan voordat ze het bloed kunnen opzuigen. Verder kan het eten van knoflook helpen om de geur en smaak van het bloed minder aantrekkelijk te maken. Een van de beste voorzorgmaatregelen is een dagelijkse tekenbeten-controle, vooral als je in een gebied woont waar veel teken zitten. Vergeet niet je eigen lichaam ook te controleren (denk ook aan de weke huiddelen, zoals oksels, knieholtes en achter je oren). Doe dit ook zo bij je hond; leg hem op zijn rug neer en controleer hem goed. Mocht je met je hond op vakantie gaan check dan eerst wat voor teken er kunnen zijn. In Frankrijk zijn er bijvoorbeeld teken die andere ziektes dragen.