Urineverlies bij honden

Een hond kan zowel bewust als onbewust urine verliezen. Incontinentie (onbewust urineverlies) is iets anders dan de echte onzindelijkheid, zoals bij puppy’s, waarbij de pup de ontlasting en/of urine in huis deponeert en (nog) niet begrijpt dat hij of zij dat buitenshuis moet doen.

 

Binnenshuis plassen (bewust urineverlies)

Bij binnenshuis plassen neemt een hond de plashouding aan voordat het dier plast. Dit komt bijvoorbeeld doordat de hond de urine niet meer kan ophouden. Vaak is dit het gevolg van een onderliggende ziekte waardoor de hond meer plast dan normaal. Denk bijvoorbeeld aan een blaasontsteking. Hierbij plast de hond vaker dan normaal in kleine beetjes. Ook blaaskristallen of stenen in de blaas kunnen leiden tot urinewegproblemen. Indien er geen sprake is van een medische oorzaak, kan het ook gaan om gedragsproblemen.

 

Incontinentie bij honden (onbewust urineverlies bij honden)

Bij onbewust urineverlies vind je bijvoorbeeld natte plekken waar de hond gelegen heeft of verliest je trouwe viervoeter tijdens het lopen kleine hoeveelheden urine. Daarnaast kan het je ook opvallen dat de vacht aan de achterkant van de hond begint te verkleuren en gaat stinken. De meest voorkomende oorzaak van onbewust urineverlies is een slecht werkende kringspier van blaas en plasbuis. Dit wordt vaak gezien bij een gesteriliseerde teef door het wegvallen van het hormoon oestrogeen.

 

Oorzaken van urineverlies bij honden

Om incontinentie bij honden beter te begrijpen, is het goed om te weten dat er verschillende oorzaken van urineverlies bij honden kunnen zijn. Als je hond incontinent is, is het vaak lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Er kunnen namelijk heel wat verschillende dingen aan de hand zijn. Dat kan uiteenlopen van een blaasontsteking tot overgewicht. Wij zetten de mogelijke oorzaken van incontinentie bij honden voor je op een rijtje:

  • Het wegvallen van oestrogeen bij het gesteriliseerd teefje
  • Ouderdom
  • Overgewicht
  • Stress en andere heftige emoties
  • Prostaatproblemen
  • Problemen met de sluitspier van de blaas
  • Een aangeboren afwijking
  • Een tumor rondom de blaas
  • Een blaasontsteking
  • Gedragsproblemen
  • Rugklachten
  • Blaasstenen

 

Behandeling van incontinentie bij honden

Als je het urineverlies bij je hond een halt toe wilt roepen, moet je viervoeter natuurlijk behandeld worden. De dierenarts kan je, na het vaststellen van de oorzaak, vertellen wat de juiste behandeling is. Dit kan bijvoorbeeld een operatie zijn om een tumor bij de blaas weg te halen, maar ook medicatie om de werking van de sluitspier te verbeteren behoren tot de mogelijkheden. Is het urineverlies van je hond echter te wijten aan gedragsproblemen dan kan het nodig zijn om een gedragstherapeut in te schakelen; samen met de gedragsspecialist kun je de oorzaak van het gedrag vaststellen en het gedrag vervolgens corrigeren. De behandeling van incontinentie bij honden verschilt van dier tot dier en is afhankelijk van de oorzaak van het ongewenste urineverlies.

 

Wat moet je in ieder geval niet doen als de hond urine verliest?

In de meeste gevallen plast een (volwassen) hond niet opzettelijk in huis. Neem van ons aan dat incontinentie voor je hond ook niet leuk is. Veel honden hebben namelijk in de gaten dat ze urine verliezen en weten dat dit binnenshuis niet gewenst is. Wordt daarom niet boos als jouw hond in huis heeft geplast. Natuurlijk, het is flink balen als je wéér moet schoonmaken, maar als je boos wordt, kan je hond bang voor je worden. Wees je er van bewust dat je huisdier echt niets aan het urineverlies kan doen.

Geef je hond ook gewoon te drinken. Als je dag na dag bezig bent met boenen omdat je hond last had van urineverlies, word je op een gegeven moment wanhopig. Het is alleen niet slim om je hond minder te drinken te geven zodat het dier niet ongewenst zal plassen. Als je hond incontinent is door een onderliggende ziekte, kan het hele vervelende gevolgen hebben als je viervoeter uitdroogt door te weinig hydratatie. Daarmee draag je alleen maar bij aan de problemen in plaats van ze te verhelpen.