Voedselallergie bij honden: wat kan je doen?


Voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem nadat de hond bepaalde bestanddelen uit het voer heeft opgenomen. Meestal is de oorzaak een eiwitbron in het voer. Als een hond bijvoorbeeld allergisch is voor rundvlees moet je ervoor zorgen dat er absoluut geen rundvlees in het voer zit. In de meeste gevallen zullen honden huidklachten hebben als gevolg van allergieën, geen darmproblemen. Ongeveer 10% van de honden krijgt last van braken, diarree en buikpijn. Symptomen die regelmatig voorkomen bij voedselallergie zijn jeuk, bultjes en roodheid. Met name in de liezen, oksels en onder de kin en buik. De meeste honden gaan aan de aangetaste huid krabben en bijten, waardoor een bacteriële ontsteking kan ontstaan. Verder zijn honden die last hebben van voedselallergie extra gevoelig voor een oorontsteking. De oorontstekingen kunnen vaker terugkomen ondanks behandelingen met antibiotica. Voedselallergie komt vaker voor bij de rassen: West Highland White terriër, Cocker Spaniël, Ierse Setter, Engelse Bullterriër, Poedel, Labrador en Golden Retriever.

Wat kan je doen?

Zodra je denkt dat je hond last heeft van een voedselallergie, kun je het beste een bezoekje nemen naar de dierenarts voor de juiste diagnose. Als je weet dat je hond last heeft van een voedselallergie moet je hem 6 weken lang een eliminatiedieet voeren. In dit hypoallergeen dieet zitten alleen ingrediënten waar honden zelden allergisch voor zijn. Je kan kiezen uit hypoallergeen voer van de dierenarts of het voer zelf voorbereiden. Als je het voer zelf gaat voorbereiden, moet het voer bestaan uit rijst en een onbekende eiwitbron voor de hond. Onze Riverwood mono proteïne is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige hond en bijzonder geschikt als eliminatie dieet. Deze voedingen zijn gemaakt op basis van eiwitbronnen die niet vaak terugkomen in diervoeding waardoor de kans klein is dat je hond er op reageert. Wist je dat alle Riverwood hondenvoedingen hypoallergeen zijn?

Als de hond inderdaad last heeft van voedselallergie zullen alle klachten na 6 tot 8 weken verbeteren of zelfs weggaan zodra je gestopt bent met het geven van de eiwitten waar het lichaam van je hond op reageert. Vanaf dit moment heeft je hond speciaal voedsel nodig zodat er geen herhaling van allergische reacties optreedt.