Voorhuidontsteking bij honden


Alle reuen maken wat smeer aan onder de voorhuid, en hoeft normaal niet schoongemaakt te worden. Stel dat er een etterige en stinkende uitvloeiing te zien is en je overal geelgroene pusdruppels vindt, dan is er mogelijk sprake van een voorhuidontsteking (balanopostitis).

Hoe ontstaat een voorhuidontsteking bij honden

Een voorhuidontsteking ontstaat wanneer er bij het uitscheiden bacteriën van buitenaf op de penis komen. Deze plaatsen zich vervolgens aan de binnenkant van de voorhuid; het is daar warm, vochtig en er is een goede voedingsbodem.

Dit probleem komt regelmatig voor, met name bij niet gecastreerde reuen. De ontsteking begint meestal al bij puppy’s en als het er eenmaal is gaat het lastig weg.

Hoe behandel je een voorhuidontsteking bij honden?

Vaak is castratie hierbij ook de enige oplossing. Niet bij elke hond gaan alle klachten meteen weg na castratie, wel worden de problemen minder. Je zou ook nog je hond “chemisch” kunnen laten castreren door middel van een injectie. Dit werkt voor ongeveer 1 maand, zodat je kan achterhalen of castratie gaat helpen. Wat ook voor verbetering kan zorgen van de voorhuidontsteking is een homeopathisch middel dat de geslachtdrift verminderd.

Naast de oorzaak moet natuurlijk ook de ontsteking zelf worden behandeld. Hiervoor is een voorhuidcleaner verkrijgbaar die speciaal voor honden is gemaakt. Hiermee kan je regelmatig de voorhuid van de hond schoonmaken en desinfecteren. Mocht er een ernstige ontsteking zijn kan het nodig zijn om een antibioticumkuur te geven. Spoelen met lauwe kamillethee kan ook helpen bij een lichte ontsteking. Het wordt dan aangeraden om hiervoor een spuitje (zonder naald) te gebruiken om zo de reinigingsvloeistof in de voorhuid te kunnen plaatsen.