Wat is schijndracht bij honden

Schijndracht komt bij de teef regelmatig voor. Honden stammen af van de wolf. Bij wolven of wilde honden worden alleen de ‘alfa’ teven gedekt, de andere teven worden schijnzwanger. De teef voedt en verzorgt dan ook de puppy’s van anderen. Zodra een huishond schijnzwanger wordt, kan dit heel vervelend zijn voor de baas en de hond.

Oorzaak

Schijnzwangerschap is een hormonale stoornis die kan optreden bij alle soorten hondenrassen. Ongeveer 2 tot 3 maanden na de loopsheid kan dit optreden. Vanaf de loopsheid begint de progesteronspiegel te stijgen, en daalt weer zodra de melkproductie op gang komt. Vanaf dit moment stijgt het hormoon prolactine, dat zorgt voor melkproductie en het moedergedrag. De verhoogde afscheiding van het hormoon prolactine is een gevolg van een te snelle daling van de progesteronconcentratie tijdens het vervallen van de gele lichaampjes in de eierstokken. Bij schijndrachtige teven zorgt dit ook vaak voor ander gedrag. De teven worden bijvoorbeeld snauwerig of zijn juist erg aanhankelijk.

Symptomen van schijndracht

  • Grotere melkklieren. Hier kan melk of een bruin tot bloedrode vloeistof uitkomen.
  • Veranderingen in het gedrag; sommige teven worden meer agressief en nerveuzer; ze beschermen nu als het ware hun niet geboren pup.
  • Verandering in de hoeveelheid voeding; de meeste teven eten minder maar anderen eten juist veel meer.
  • De teven die schijndrachtig zijn vinden wandelen een stuk minder leuk aangezien ze dicht bij het nest willen blijven liggen. Er zijn teven die erg veel aandacht nodig hebben. Ze komen dan regelmatig bij je op schoot liggen.

Behandeling van schijndracht

Vaak gaat een schijnzwangerschap binnen 2 tot 4 weken vanzelf weer over. Het is belangrijk om je hond zoveel mogelijk afleiding te geven. Je kunt het beste haar speelgoed opruimen aangezien het teefje denkt dat dit haar pup is, dit gaat ze vervolgens verdedigen. Verder moet je ervoor zorgen dat de teef geen nest gaat maken. 

Steriliseren                                                                              

Schijnzwangerschap kan bij elke loopsheid weer terugkomen; om dit te voorkomen kan je de teef laten steriliseren. Daarnaast kan je het teefje medicijnen geven die door middel van hormonen de productie van prolactine remmen, dit middel is verkrijgbaar via je dierenarts. Ook zijn er homeopathische producten zoals Puur Schijnzwanger die kunnen helpen bij schijndracht. Teven die te vaak schijnzwanger worden, krijgen sneller last van melkkliertumoren. Daarnaast kan schijnzwangerschap leiden tot baarmoederontsteking. In dat geval wordt sterilisatie bij de teef aangeraden.