Heeft mijn hond verlatingsangst?

Verlatingsangst is een uitermate vervelend probleem voor zowel jou als jouw hond. Bij verlatingsangst raakt een hond in paniek wanneer zijn baasjes aanstalten maken om het huis te verlaten; het dier zal gaan kwijlen en tekenen van stress vertonen. Daarnaast kunnen honden met verlatingsangst proberen te ontsnappen uit de woning, met alle gevolgen van dien… Maar hoe weet je nu of jouw hond moeite heeft met alleen thuis zijn of dat het dier last heeft van verlatingsangst?

Hoe kun je verlatingsangst herkennen?

Er zijn verschillende tekenen die aantonen dat jouw hond last heeft van verlatingsangst. Deze tekenen kunnen zijn:

  • Piepen en huilen. Nadat je uit de voordeur bent gestapt begint jouw hond aanhoudend te huilen of te blaffen. Je hond zal hier veelal niet mee stoppen tot je weer thuis bent.
  • Urineren of binnen poepen. Wanneer je regelmatig na thuiskomst constateert dat jouw viervoeter binnen in huis heeft geplast of gepoept kun je denken aan verlatingsangst. Wanneer jouw hond binnen poept of plast wanneer je wel thuis bent (en dit normaal gesproken niet doet) is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.
  • Krabben en/of bijten. Wanneer jouw hond alleen thuis is zal hij aan deurstijlen of raamkozijnen gaan krabben of bijten. Ook kan het zijn dat jouw hond zijn tanden zet in andere objecten in huis.
  • Jouw hond kan proberen te ontsnappen wanneer je niet thuis bent. Ook hier geldt dat het dier zal gaan krabben of bijten aan deurposten of raamkozijnen.

 

Oorzaken van verlatingsangst bij honden

Het is moeilijk om vast te stellen welke gebeurtenissen precies kunnen resulteren in verlatingsangst. Verlatingsangst is echter wel een probleem dat veel vaker voorkomt bij honden die uit een dierenasiel komen dan bij honden die in een ‘vast gezin’ verblijven. Vermoedelijk zorgt het verlies van één of meerdere trouwe baasjes voor een hond ervoor dat het dier verlatingsangst ontwikkeld. Er zijn echter meerdere gebeurtenissen bekend die vermoedelijk resulteren in verlatingsangst:

  • Een nieuwe baan. Het kan zijn dat het baasje van een hond voorheen thuis werkte en meer aandacht en tijd had voor zijn viervoeter. Nadat het baasje een nieuwe baan heeft gekregen zit het dier opeens lange dagen alleen terwijl hij dit niet gewend is.
  • Een verandering in de gezinssamenstelling. Hierbij kun je denken aan een kind dat is verhuisd of aan een gezinslid dat is overleden.
  • Wanneer een gezin verhuisd kan dit resulteren in verlatingsangst bij hun trouwe viervoeter.

Hoe kun je verlatingsangst constateren?

Je kunt een camera in de woning plaatsen om in de gaten te houden of jouw hond symptomen vertoont die te maken hebben met verlatingsangst.

Je kunt ook doen alsof je het huis verlaat en buiten luisteren of kijken naar wat jouw hond uitspookt terwijl jij weg bent van huis. Ook kun je bij terugkomst eerst door het raam kijken wat jouw hond aan het doen is voordat je naar binnen gaat.

Vertoont jouw hond symptomen die passen bij verlatingsangst, dan is de kans groot dat het dier hier last van heeft.

 

Wat te doen als jouw hond last heeft van verlatingsangst?

Allereerst is het belangrijk om het alleen zijn op te bouwen. Verlaat het huis bijvoorbeeld eerst 5 minuten en kom na deze 5 minuten weer binnen. Negeer jouw hond op het moment dat je binnen komt en beloon het dier pas op het moment dat hij rustig is. Gaat het goed als je 5 minuten weg bent? Dan kun je dit uitbreiden naar 10 minuten, naar 15 minuten, enz.

Verder kun je ervoor zorgen dat jouw hond afleiding heeft als je weg bent van huis. Zet bijvoorbeeld de radio of tv aan zodat er geluiden zijn die jouw hond afleiden. Of kies ervoor om jouw hond een speeltje te geven terwijl je weg bent; zorg dan wel voor een veilig speeltje waar niks mee kan gebeuren tijdens jouw afwezigheid.

Je kunt jouw hond aanleren dat zijn bench een veilige en comfortabele plek is. Zet je jouw hond in zijn bench met een speeltje terwijl je weg bent van huis, dan is de kans groot dat het dier wel even rustig blijft. Het is hierbij wel belangrijk dat je zorgt voor een bench die groot genoeg is voor je hond. Een hond moet rechtop kunnen staan in de bench, kunnen liggen en zich om kunnen draaien wanneer hij in de bench zit.

 

Tot slot kun je ervoor kiezen om een gedragsspecialist in te schakelen als je zelf niet weet hoe je het probleem op kunt lossen. Samen met de gedragsspecialist kun je een plan van aanpak maken om de verlatingsangst te verminderen.