Is mijn hond angstig?

Net als jij kan ook jouw hond wel eens last hebben van angst. Vuurwerk, onweer, alleen zijn of andere honden kunnen een angstbron zijn voor jouw hond. Maar ook trauma’s, onvoldoende socialisatie of andere negatieve ervaringen kunnen resulteren in angst. Naast deze gebeurtenissen kunnen ook medische oorzaken een rol spelen; hierbij kun je denken aan dementie bij oudere honden, slecht zien of ziekte – bijvoorbeeld een aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast.

Hoe herken je angst?

Om te weten wanneer jouw hond ergens bang voor is, is het belangrijk om de signalen van angst te herkennen. De signalen vind je hieronder:

  • Staart tussen de achterpoten
  • Oren liggen plat in de nek
  • Hijgen
  • Beven of trillen
  • Gapen
  • Overmatig likken aan de lippen
  • (Nek)haren overeind zetten
  • Het vermijden van oogcontact
  • Binnen plassen of poepen

Hoe kun je angst verminderen bij jouw hond?

Het is belangrijk om te achterhalen waar jouw hond bang voor is om de angst te kunnen verminderen of verhelpen. Wanneer je de angstbron achterhaald hebt is het belangrijk om bij blootstelling aan de bron zelf altijd kalm te blijven; wanneer je zelf onrustig of angstig bent voelt jouw hond dit aan en zal het dier hierop reageren. De beste optie is het negeren van de situatie/ het negeren van de angstbron. Wanneer je zelfverzekerd overkomt zal dit geruststellend zijn voor je hond.

Daarnaast kun je proberen jouw hond af te leiden tijdens blootstelling aan de angstbron. Op deze manier kun je de aandacht van jouw hond proberen weg te halen bij de bron.

Tot slot kun je jouw hond troosten wanneer hij toenadering zoekt. Niet alle honden willen dit, sommige honden zijn liever alleen wanneer ze angstig zijn. Voor andere honden, die toenadering zoeken, kun je het dier kalmeren door hem te troosten. Het is oké om jouw hond te laten weten dat je er bent en dat het dier veilig is bij jou.

Wanneer jouw hond extreem angstig is en er geen enkele manier is om het dier rustig te krijgen kun je professionele hulp inschakelen. Een professional kan dan samen met jou een stappenplan opstellen om de angst te verminderen.

 

Belangrijk: straf je hond nooit wanneer het dier angstig is, dit kan ervoor zorgen dat jouw hond nóg banger wordt; het kan er zelfs voor zorgen dat jouw hond bang wordt van jou.