Mijten bij honden: herkenning en behandeling


Anders dan teken, kunnen mijten geen ziektes overbrengen bij je hond. Wel geven ze ernstige symptomen. Verschillende soorten mijten kunnen jouw hond lastig vallen, bijvoorbeeld de herfstgrasmijt, oormijten, schurftmijt en vachtmijt. Oormijten en vachtmijt komen het vaakst voor.

Oormijt bij honden

Oormijten verblijven in het gehoorkanaal of de huid rondom het oor. Ze worden vaak overgedragen door direct contact bij jonge honden. Symptomen zijn oorontstekingen gepaard met jeuk en een bruine afscheiding. De mijten kunnen herkent worden via een uitstrijkje van de oren.

Vachtmijt bij honden

Vachtmijt is te vinden op de huid van je hond of kat. Mijten zitten hun gehele cyclus op de huid van het dier. De mijten leven op het huidoppervlak, bewegend tussen de haren. De mijten voeden zich met weefselvloeistoffen, wat resulteert in jeuk en schilfers.

Je kan vachtmijt (Chelytetiella) herkennen via de volgende symptomen:

  • Doffe vacht
  • Roos
  • Losse haren
  • Schilfers in een later stadium

De mijten zijn slecht te zien, alleen als ze bewegen. Wanneer je twijfelt, kan de dierenarts aanvullend lichamelijk onderzoek doen.

Behandeling van mijten

Het is belangrijk dat je je huisdier een parasiet dodend middel geeft, ook als je huisdier nog geen last heeft van vachtmijt. Het kan namelijk zijn dat je huisdier geen last van vachtmijt heeft maar wel een drager is. Ook moet je de omgeving waarin het dier zich bevindt behandelen. Een voorbeeld van een product voor je kat kan is Frontline spray. Geef dit 1 keer per maand gedurende 2 maanden. Aan je hond kun je het beste Exil Wash Away geven, 1 keer per week gedurende 3 weken.