Zo herken je of je hond last heeft van vachtmijt

Vachtmijt is de meest voorkomende mijtvariant bij honden. Daarnaast bestaan er ook andere varianten zoals bijvoorbeeld de herfstgrasmijt, oormijten en schurftmijt. Gelukkig kunnen mijten geen ernstige ziektes overbrengen op de hond maar de symptomen kunnen wel vervelend en ernstig zijn. Wanneer een hond besmet is met vachtmijt is het net of de huid/vacht van de hond stoffig is, en dat de hond last heeft van roos. Dit gaat vaak gepaard met jeuk. In dit artikel lees je wat vachtmijt precies is, wat de symptomen zijn en hoe je vachtmijt bij honden het beste kunt behandelen.

 

Wat is vachtmijt?

De vachtmijt (Cheyletiella mijt), ook wel bekend als de schilfermijt of lopende roos leeft in de vacht, op de haren en de huid van de hond. Het vrouwtje hecht haar eitjes vast aan de haren van de hond. Infecties met vachtmijt komen vooral bij jonge dieren voor. De gehele levenscyclus van de vachtmijt speelt zich af op de hond. De mijten komen dus niet op de grond of in het huis waar de hond leeft. Vachtmijt is echter extreem besmettelijk voor dieren onderling en ook van dier op mens. Als een mens geïnfecteerd is, veroorzaakt dit tijdelijke irritatie in de vorm van kleine rode jeukende bultjes. De besmetting van vachtmijt vindt plaats door direct contact.

 

De symptomen van vachtmijt

Vachtmijt veroorzaakt vaak weinig tot geen overlast voor de hond. Vaak ontdekt het baasje dat er iets mis is doordat de hond ineens last heeft van een doffe vacht, veel schilfers en overmatig loszittende haren. Daarnaast kan vachtmijt jeuk veroorzaken bij de hond maar dit is niet altijd duidelijk aanwezig. De mijten leven op het huidoppervlak, bewegend tussen de haren. Ze voeden zich met weefselvloeistoffen, wat de schilfers en zo nu en dan jeuk veroorzaakt. Met het blote oog zijn mijten zo goed als niet te zien mits ze bewegen als je aan het kijken of zoeken bent in de vacht van de hond. Heb je het vermoeden dat jouw hond last heeft van vachtmijt? Raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Hoe behandel je vachtmijt?

De dierenarts zal wat huidschilfers onder de microscoop leggen om zeker te zijn dat het om een vachtmijt besmetting gaat. Als dit is vastgesteld dan is het zaak de hond te behandelen met een daarvoor bestemd middel of shampoo. Omdat vachtmijt besmettelijk is, is het noodzakelijk om de omgeving van de hond ook grondig schoon te maken, denk hierbij aan het wassen van kussens en dekens en het reinigen van kammen, borstels, riemen en halsbanden. Het is aan te raden om ook dieren die in contact zijn gekomen met jouw hond te behandelen. Daarnaast is het ook verstandig om de woonomgeving te behandelen met een omgevingsspray. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat je de vachtmijt van de hond effectief aan het bestrijden bent en dat er na de behandeling geen herbesmetting plaats vindt.