Heeft jouw hond of kat maag- en darmklachten zoals (terugkerende) diarree, braken en verlies van eetlust? Dan kan het zijn dat jouw huisdier een besmettelijke Giardia-infectie heeft opgelopen. Giardia is één van de meest voorkomende maag-darmparasieten bij honden en katten en komt vooral voor bij jonge dieren en dieren met een verzwakt immuunsysteem. In onderstaande blog lees je meer over wat Giardia precies inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je Giardia het beste kunt behandelen.

 

 

Wat is Giardia?

Giardia is een eencellige parasiet die kan voorkomen in de darmen van zowel dieren als mensen. Dit betekent dan ook dat Giardia een zoönose is: de parasiet kan overgebracht worden van dieren op mensen. Een Giardia-infectie is zeer besmettelijk en verspreidt zich daarom snel op plekken waar meerdere dieren zijn, zoals op uitlaatvelden en in kennels of dierenasielen. Vooral jonge dieren, kleine kinderen en dieren of mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een groter risico op besmetting.

 

Hoe wordt Giardia verspreid?

Een Giardia-besmetting vindt altijd plaats via de mond. Dit kan gebeuren doordat jouw huisdier in contact komt met besmette ontlasting, maar een besmetting kan ook komen doordat de hond of kat zijn pootjes of vacht aflikt na een wandeling buiten, drinkt of zwemt in besmet water of eet en drinkt uit een besmette voerbak. De parasiet hecht zich vast in de darmwand, waarna het zichzelf deelt. Hierdoor vermenigvuldigt Giardia zich vliegensvlug. Een groot nadeel is dat Giardia lang kan overleven buiten het lichaam van een mens of dier, waardoor (her)besmetting altijd op de loer ligt.

 

Wat zijn de symptomen van Giardia?

De meest voorkomende symptomen die bij een Giardia-besmetting horen zijn maag- en darmklachten, zoals (terugkerende) diarree, misselijkheid en braken. De symptomen beginnen ongeveer 6 tot 14 dagen na besmetting. Bij honden stinkt de ontlasting vaak enorm en is het daarnaast slijmerig en bleek. Katten krijgen in de meeste gevallen last van dikke darm diarree. Dit houdt in dat ze vaker zullen poepen en persen op de ontlasting. De ontlasting kan ook slijmerig zijn en kan zelfs bloed bevatten. Zowel honden als katten kunnen een verminderde eetlust krijgen en bij langdurige diarree kunnen de dieren ook vermageren.

De symptomen kunnen echter ook in mindere mate voorkomen. Het komt zelfs regelmatig voor dat volwassen honden en katten helemaal geen symptomen hebben, maar wel besmet zijn. Wanneer een Giardia-besmetting niet wordt behandeld, kunnen de klachten maandenlang aanhouden.

Hoe behandel je Giardia?

Vermoed je dat jouw huisdier een Giardia-besmetting heeft opgelopen? Neem dan contact op met een dierenarts. Voor het vaststellen van een besmetting van de parasiet wordt er een ontlastingsonderzoek gedaan. De dierenarts heeft hiervoor de ontlasting van jouw huisdier van drie dagen nodig. Wanneer uit het onderzoek komt dat jouw huisdier inderdaad een Giardia-besmetting heeft, is het belangrijk dat het dier wordt behandeld om te voorkomen dat andere dieren besmet worden. Giardia kan op twee manieren behandeld worden, namelijk met een ontwormingsmiddel (dat de werkzame stof fenbendazol bevat, dit zit bijvoorbeeld in Panacur) of met een antibioticakuur (dat de werkzame stof metronidazol bevat, dat bijvoorbeeld in Metrobac of Metrazol zit). Daarnaast wordt geadviseerd om zowel het dier als de omgeving waarin het dier leeft goed te reinigen, omdat Giardia lang buiten het dier kan overleven.

 

Wat mag een hond of kat eten bij diarree?

Vaak wordt geadviseerd om huisdieren met (aanhoudende) diarree gekookte rijst met kip te geven, omdat dit licht verteerbaar zou zijn en de darmen van de hond of kat zo de kans krijgen om tot rust te komen. Eigenlijk is dit maar een rare gang van zaken. Het maagdarmkanaal van een hond of kat heeft namelijk 6 tot 8 weken de tijd nodig om te wennen aan nieuwe voeding, dus waarom zou je de voeding van jouw huisdier helemaal omgooien als juist de darmen van jouw hond of kat al van slag zijn?

Naast dat het dier tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe voeding, kan het lichaam van een hond of kat ook vrij weinig met rijst. Honden en katten zijn niet in staat om grote hoeveelheden rijst te verteren en daarnaast bevat rijst ook weinig voedingswaarde.

Maar wat kun je een hond of kat met diarree dan wel geven? Kies voor licht verteerbare voeding met hoogwaardige voedingsstoffen, maar ga niet ineens wisselen van soort voeding. Krijgt jouw huisdier normaal gesproken vers vlees of natvoeding? Kies dan voor vlees met een licht verteerbare eiwitbron, zoals kalkoen, hert of (wit)vis. Bestaat het dagelijkse menu van jouw hond of kat uit brokken? Dan wordt geadviseerd om de hoeveelheid brokken op te delen in kleinere porties en verspreid over de dag (bijvoorbeeld elke 2 tot 3 uur) aan het huisdier te geven. Daarnaast wordt aangeraden om het geven van snacks en andere extraatjes even over te slaan. Ook is het belangrijk dat het dier goed blijft drinken, omdat diarree voor uitdroging van het lichaam kan zorgen.

De Mono Proteïne blikvoedingen voor honden van Riverwood bevatten 70% vlees van slechts één eiwitbron en zijn verkrijgbaar in acht verschillende varianten, waaronder ook een aantal licht verteerbare varianten. Bekijk hier het volledige assortiment natvoeding voor honden.

 

Hygiëne en regelmatig ontwormen zijn essentieel

Hoewel je een Giardia-besmetting helaas niet kunt voorkomen, kun je de kans op een besmetting wel zo klein mogelijk proberen te maken. Goede hygiëne is hierbij enorm belangrijk. Hieronder volgen enkele tips:

  • Verwijder dagelijks de ontlasting van jouw kat uit de kattenbak en ruim tijdens het wandelen altijd de ontlasting van jouw hond op;
  • Houd de voer- en drinkbakken van jouw viervoeter goed schoon;
  • Reinig regelmatig de manden waarin jouw hond of kat vaak ligt en, mocht je met je viervoeter reizen, reinig dan ook regelmatig de auto;
  • Laat het voer van jouw hond of kat niet staan en zorg dat je de voorraad voeding netjes opbergt in een afgesloten voerton, zodat vliegen niet de kans krijgen om de parasiet over te brengen;
  • Omdat het risico op een Giardia-besmetting groter is bij jonge dieren en bij dieren met een verzwakt immuunsysteem, is het aan te raden om uitlaatplekken waar de ontlasting blijft liggen te vermijden.

Tot slot is het regelmatig ontwormen van jouw huisdier essentieel. Voorkomen is immers beter dan genezen!

 

 

Heel veel huisdieren genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond of kat ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond of kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen over jouw hond of hier over jouw kat en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.