Hoe graag jij je huisdier ook verwent, het is niet aan te raden om dat te vaak door middel van eten te doen. Niet alleen veel mensen hebben last van overgewicht, ook bij huisdieren is dit een veelvoorkomend probleem. Naar schatting is maar liefst 35% van de huisdieren in Nederland te zwaar. Net als bij mensen kan overgewicht bij huisdieren resulteren in vervelende gezondheidsproblemen. In deze blog lees je meer over de risico’s van overgewicht bij huisdieren, hoe je overgewicht kunt herkennen en hoe je jouw huisdier op een verantwoorde manier kan laten afvallen.

 

 

Oorzaken van overgewicht bij huisdieren

De oorzaak van overgewicht bij huisdieren is eigenlijk vrij simpel en verschilt niet van de oorzaak van overgewicht bij mensen. Overgewicht bij dieren ontstaat namelijk door teveel eten en te weinig bewegen. Overvoeding is hierbij vaak het grootste probleem. Of het nu gaat om het voeren van de verkeerde voeding, te grote porties of het aanbieden van te veel snacks en extraatjes; huisdieren hebben maar een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig en als ze teveel voeding krijgen, worden deze calorieën omgezet in vet. Ook speelt de leeftijd van het huisdier mee; oudere dieren verbruiken minder energie en hebben hierdoor de neiging om sneller aan te komen. Daarnaast heeft een huisdier die bepaalde medicijnen krijgt of door gezondheidsproblemen minder kan bewegen ook een grotere kans om overgewicht te krijgen. Ten slotte hebben sommige rassen (bij honden zijn dat bijvoorbeeld een Labrador Retriever of een Beagle en bij katten een Europese korthaar of middellanghaar) een genetische aanleg om zwaarder te worden. De dieren van deze specifieke rassen lijken voortdurend op zoek te zijn naar voedsel en hun eetlust lijkt soms geen uitknop te hebben.

 

Risico's van overgewicht bij huisdieren

Huisdieren met overgewicht leven niet alleen korter, maar ondervinden ook meer moeilijkheden in hun leven. Veel huisdieren hebben moeite met bewegen, raken snel buiten adem en hebben chronische gewrichtspijn. Huid- en vachtproblemen zijn ook nadelige gevolgen van overgewicht. Verder kunnen dieren met overgewicht complicaties krijgen bij narcose en operaties. Ten slotte hebben zwaarlijvige honden en katten een minder goed werkend immuunsysteem en zijn ze vatbaarder voor bepaalde ziekten, zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker.

Hoe weet je of jouw huisdier overgewicht heeft?

Omdat gewichtstoename meestal geleidelijk aan gebeurt, hebben niet alle honden- en katteneigenaren altijd in de gaten dat hun huisdier is aangekomen en dus overgewicht kan hebben. Overgewicht kan bij ieder dier op elke leeftijd voorkomen, maar meestal ontstaat overgewicht op het moment dat het dier volwassen en volgroeid is.

Om te bepalen of jouw huisdier overgewicht heeft, is het belangrijk om te weten wat het ideale gewicht van het dier is. Het ideale gewicht is afhankelijk van het ras, de grootte, de leeftijd en de mate van activiteit van het dier. Een hond of kat is te zwaar als hij 5 tot 10% zwaarder is dan zijn ideale lichaamsgewicht. Is jouw huisdier 15 tot 20% zwaarder dan zijn ideale lichaamsgewicht? Dan is er zelfs sprake van obesitas.
Let op: ieder dier is een individu en kan ongeacht de ras standaarden verschillen in postuur.

Je kunt zelf op een gemakkelijke manier het gewicht van jouw huisdier in de gaten houden. Bij een ideaal gewicht zijn de ribben van het dier niet zichtbaar, maar wel goed te voelen. Van bovenaf gezien kun je de taille duidelijk zien. Bij overgewicht zijn de ribben niet zichtbaar en moeilijk te voelen door de vetlaag. Ook is er nauwelijks een taille te zien. Een andere manier om het gewicht in de gaten te houden is om jouw huisdier regelmatig te wegen.

 

Hoe kun je jouw huisdier helpen afvallen?

Als je jouw huisdier wil laten afvallen, is het belangrijk om zijn leefpatroon aan te passen. Dit houdt in dat het dier meer beweging en de juiste voeding moet krijgen. Wanneer het dier ernstig overgewicht heeft, is het aan te raden om samen met een dierenarts een behandelplan op te stellen. Indien nodig zal het dier tijdelijk over moeten stappen op speciale dieetvoeding. Is jouw hond of kat plotseling veel aangekomen? Neem dan ook contact op met de dierenarts om eventuele medische oorzaken uit te sluiten.

Zijn eventuele medische oorzaken uitgesloten? Hieronder delen we een aantal tips hoe je zelf jouw huisdier kunt helpen met afvallen:

  • Kies voor goede voeding. Wanneer jouw huisdier overgewicht heeft, is het verstandig om voeding te geven die speciaal gemaakt is voor gewichtsbeheersing. Deze voedingen bevatten licht verteerbare eiwitbronnen (zoals bijvoorbeeld hert of kalkoen) en bevatten minder calorieën. Daarnaast zijn ze verrijkt met een combinatie van gezonde groenten en fruit, werkzame kruiden en een variatie aan vitamines en mineralen. In het Riverwood assortiment zijn de variant met Hert, Lam en Konijn voor de hond en de variant met Hert, Lam en Everzwijn voor de kat speciaal samengesteld voor gewichtsbeheersing. Let wel op: deze voedingen zijn geen speciale dieetvoedingen.

  • Weeg de hoeveelheid voeding én snacks af. Zo voorkom je dat jouw huisdier teveel voeding binnen krijgt. Wil je jouw viervoeter graag zo nu en dan verwennen? Geef dan iets minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voeding. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voeding als beloning te gebruiken.

  • Geef verantwoorde tussendoortjes. Veel tussendoortjes bevatten veel calorieën. Wanneer je jouw hond toch wil verwennen, kies dan voor gezonde snacks. Gezonde snacks bevatten natuurlijke ingrediënten en geen toegevoegde suikers of zout. Bekijk hier het assortiment gezonde beloningssnacks voor honden van Riverwood.

  • Zorg voor meer beweging. Maak bijvoorbeeld de dagelijkse rondjes met jouw hond een stukje langer of ga met hem zwemmen. Houd er rekening mee dat je dit rustig moet opbouwen om blessures te voorkomen als jouw hond extra beweging niet gewend is. Voor extra beweging van jouw kat kun je iedere dag even met hem spelen en bijvoorbeeld zijn voeding op hoogte geven.

  • Bied de voeding aan in spelvorm. Wanneer huisdieren moeten werken voor hun maaltijden, zorgt dit ook voor extra beweging. Verstop de brokken in een snuffelmat of verstop ze op verschillende plekken in huis. Natvoeding kun je in een Kong of op een Lickimat geven. Het laten werken voor hun voeding werkt ook nog eens ontspannend voor het dier!

  • Houd een voerdagboek bij. Op deze manier ben je je bewust van alle voeding die jouw huisdier op een dag binnen krijgt en kun je gemakkelijker achterhalen waar het fout gaat als het blijkt dat jouw viervoeter niet afvalt.

 

Met bovenstaande tips kun je samen met jouw huisdier de strijd aangaan tegen overtollige kilo’s. Let wel op: het is van belang dat jouw huisdier geleidelijk en verantwoord afvalt. Dat wil zeggen dat het dier niet te snel gewicht mag verliezen. Een gewichtsverlies van 1 tot 2% van het lichaamsgewicht per week is gezond.

 

Heel veel huisdieren genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond of kat ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond of kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen over jouw hond of hier over jouw kat en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.