Slechte vacht bij honden: oorzaken en behandeling

Als een hond een slechte vachtconditie heeft, krijgt hij regelmatig meerdere vacht- en huidproblemen. Denk hierbij aan kale plekken, haarverlies, een moeizame rui, jeuk, doffe vacht of een vale vachtkleur.

Er zijn verschillende oorzaken en behandelingen voor een slechte vacht. Wij zullen deze een voor een behandelen.

 

Gebrekkige kwaliteit van de voeding:

Als de hond te weinig belangrijke voedingstoffen binnen krijgt, kan dat slecht zijn voor de gezondheid. Dit is vaak als eerste aan de vacht te zien. Het geven van een goede voeding is daarom ook het belangrijkste om de vacht in een goede conditie te houden. Ook kan het dagelijks toevoegen van essentiële vetzuren van visolie ondersteuning geven aan de huid en vacht.

 

Verkeerde vachtverzorging:

Er zijn zoveel hondenrassen op de wereld en elk ras heeft een eigen vacht en daarbij de bijbehorende verzorging. Rasverenigingen en schoonheidssalons kunnen je adviseren op welke manier en met welke borstels de vacht van jouw hondenras het beste verzorgd kan worden. Borstelen verwijdert vuil haar, oud haar, klitten, en zorgt dat talg gelijkmatig over de vacht wordt verdeeld.

 

Niet genoeg beweging buiten:

Als je je hond elke dag even in de frisse lucht laat lopen kan de huid ademen. Daarnaast wordt de bloedsomloop gestimuleerd en het verbetert de conditie van de hond en daardoor worden de huid en vacht beter.

Wassen:

Het is niet goed als je je hond te vaak wast. De beschermlaag van huid en vacht kan weggaan en is daardoor niet meer waterafstotend. De huid droogt dan sneller uit en is vatbaarder voor infecties. Koop ook een speciale hondenshampoo, andere shampoo kan er namelijk voor zorgen dat de huid erg geïrriteerd raakt en de vacht dof wordt. Was ook de hond maar maximaal 2 keer per jaar of als het echt nodig is.

 

Parasieten:

Ongewenste gasten, zoals luizen, mijten, schimmel en vlooien, kunnen je hond tot last zijn. Parasieten zorgen voor veel jeuk, wat vervolgens weer zorgt voor kale plekken, huidontstekingen en verkleuring van de vacht. Zorg daarom voor een goede ontvlooiing. Als je denkt dat je hond last heeft van schurft of een schimmelinfectie neem dan contact op met de dierenarts.

 

Hormonen:

Stress en bepaalde ziektes (zoals de ziekte van Cushing) kunnen hormonale disbalans veroorzaken, hierdoor worden de huid en vacht ook aangetast; de hond gaat meer haar verliezen dan hij normaal doet, de vacht wordt dunner en er kunnen kale plekken ontstaan. Castratie en sterilisatie kunnen de vacht structuur veranderen.

 

Temperatuur in huis:

De temperatuur in het huis is vaak te warm en te droog voor de hond. Ook zijn de lichturen kunstmatig waardoor de hond in de war kan raken. Wat wij namelijk fijn vinden kan botsen met wat de hond graag zou willen. Zorg er daarom voor dat de hond een goede ligplaats krijg waar het met voorkeur koel is en matig verlicht.