Tanden poetsen bij jouw hond

 

Dat we onze eigen tanden minimaal twee keer per dag poetsen vinden we heel gewoon maar als we het hebben over tandenpoetsen bij de hond beginnen de meeste mensen vaak wat te giechelen. Er zijn maar weinig mensen die de tanden van zijn of haar honden poetsen. Maar wist je dat het verzorgen van een hondengebit net zo belangrijk is als je eigen gebitsverzorging? Regelmatig de tanden van je hond poetsen verkleint de kans op onder andere een onfrisse adem, gebitsproblemen en de bijbehorende hoge dierenartskosten.

 

Een gezond gebit voorkomt ook andere gezondheidsproblemen

Een ontstoken gebit zorgt niet alleen voor pijn en ongemak in de bek, maar kan ook tot andere gezondheidsproblemen leiden. Bacteriën in het tandvlees kunnen in de bloedbaan terecht komen en zorgen voor klachten elders in het lichaam, bijvoorbeeld aan de nieren of zelfs het hart. Daarom is het belangrijk om ook het gebit van je hond goed te verzorgen en te controleren of het gebit gezond is.

 

Geef jouw hond regelmatig wat te kluiven

Dit hoeft niet altijd een kauwsnack of kauwbot te zijn, je kunt jouw viervoeter ook kauwspeelgoed geven; hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een touw of speciaal kauwhout voor honden. De meeste honden beginnen al te watertanden als ze de verpakking, waarin een lekkere kauwsnack of een lekker kauwbot zit, open horen gaan. Omdat kluiven op een kauwbot of speeltje veelal een reinigende werking heeft op het gebit, is tandenpoetsen in mindere mate nodig wanneer je jouw hond regelmatig wat te kluiven geeft. Daarom is het regelmatig kluiven op een lekkere snack of een kauwspeeltje niet alleen leuk voor je hond, maar ook voor jou als baasje!

 

Controleer regelmatig de tanden van je hond

Wanneer je jouw puppy van jongs af aan laat wennen aan dit routine-onderzoekje, kun je het gebit regelmatig controleren. Ook op latere leeftijd kun je jouw viervoeter nog laten wennen aan een gebitscontrole. Begin bijvoorbeeld met je hond te aaien rondom de kop. Masseer vervolgens zachtjes de bek. Als dit goed gaat, kun je de bek van jouw hond rustig openen om de tanden te controleren.

 

Hoe ziet een gezond gebit eruit?

Gezond tandvlees is stevig, egaal/ gaaf en heeft een roze kleur; sommige dieren hebben pigmentvlekken op het tandvlees, schrik dus niet als jouw viervoeter bijvoorbeeld bruine of zwarte vlekken op zijn tandvlees heeft.
Wanneer het tandvlees van jouw hond rood is of bloedt, kan dit wijzen op een ontsteking. Wanneer deze ontsteking onbehandeld blijft, kunnen tanden los komen te zitten en uiteindelijk zelfs uitvallen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw trouwe viervoeter pijn en ongemak ervaart en het dier kan zijn eetlust verliezen. Neem daarom contact op met de dierenarts als je vermoed dat er sprake is van een ontsteking.
Controleer tijdens een gebitscontrole ook de tanden. Zijn de tanden wit, dan is er niets aan de hand. Zijn de tanden geel of bruin? Dan kan er sprake zijn van tandplak of tandsteen. Een overschot aan tandsteen kan verwijderd worden door de dierenarts.

 

Hoe de tanden van de hond poetsen?

Als je hond eenmaal gewend is aan de routine onderzoekjes kun je beginnen met het daadwerkelijk poetsen van de tanden. Ga als volgt te werk:

  1. Begin met het optillen van de kop en bovenlip. Doe dit rustig en voorzichtig
  2. Laat de hond dit zonder problemen toe, beloon deze dan met een hondenkoekje. Zo associeert de hond het aanraken van de bek met iets positiefs.
  3. Daarna strijk je voorzichtig met je vinger over de tanden en kiezen.
  4. Zodra de hond dit goed vindt kan je wat hondentandpasta op je vinger doen en verder gaan met strijken. De hond leert zo de smaak van de hondentandpasta kennen.
  5. Gaat ook dit goed? Beloon de hond dan opnieuw.
  6. Om de tanden daadwerkelijk te poetsen kun je kiezen uit een vingertandenborstel of een gewone tandenborstel. Het is maar net waar jouw hond het beste op reageert

Het is belangrijk dat je met een ronddraaiende beweging het gebit poetst, op de overgang van tand naar tandvlees. Zorg ervoor dat de achterste kiezen en de buitenzijde van de hoektanden niet vergeten worden. Het beste is wanneer je elke dag de tanden van jouw hond poetst, maar als het 2 of 3 keer per week gedaan wordt vermindert de hoeveelheid tandplak al met 90%. Zorg ervoor dat je je hond altijd beloond als het tandenpoetsen klaar is. Zo zal het dier het tandenpoetsen altijd toe laten aangezien het verbonden is met wat lekkers. 

 

Kun je de tanden van jouw hond poetsen met tandpasta voor mensen?

Zeker niet! Het tandenpoetsen bij honden is een serieuze klus en er moeten goede producten aangeschaft worden. Gebruik bij het poetsen géén tandpasta voor mensen. Hier zit veelal fluoride is en dit is giftig voor honden. Wanneer je tandpasta voor mensen gebruikt kan jouw hond hier erg ziek van worden. Bovendien vinden veel honden de smaak van normale tandpaste niet lekker. Gebruik daarom altijd tandpasta die speciaal is ontwikkeld voor honden.