Gebitsverzorging bij je hond


Weinig baasjes passen gebitsverzorging toe op advies van de dierenarts. Een goede gebitsverzorging voorkomt ernstige problemen bij je hond. Een slecht hondengebit kan je herkennen aan een slechte adem, tandplak of tandsteen.

Ondanks dat er speciale therapieën bestaan bij de dierenarts, is voorkomen beter dan genezen. Preventief kan je het hondengebit poetsen.

 

Tanden poetsen bij mijn hond

Begin de tanden van je hond te poetsen zodra hij een leeftijd van 2 tot 3 maanden heeft bereikt. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt.

Als je de hond zijn tanden gaat poetsen moet je hiervoor een speciale hondentandenborstel en tandpasta aanschaffen. Tandpasta die mensen gebruiken zijn niet voor de hond geschikt, dit kan namelijk voor maagproblemen zorgen.

Ga stap voor stap te werk:

  1. Begin met het optillen van de kop en bovenlip.
  2. Strijk voorzichtig met je vinger over de tanden en kiezen.
  3. Zodra de hond dit goed vindt kan je wat tandpasta op je vinger stoppen en verder gaan met strijken.
  4. Later kan je proberen om een tandenborstel te gebruiken.

Het is belangrijk dat je met een ronddraaiende beweging het gebit poetst, op de overgang van tand naar tandvlees. Zorg ervoor dat de achterste kiezen en de buitenzijde van de hoektanden niet vergeten worden. Het beste is wanneer je elke dag de tanden van je hond poetst, maar als het 2 of 3 keer per week gedaan wordt vermindert de hoeveelheid tandplak al met 90%.

Geef je hond de tijd om te wennen, het kan namelijk weken tot maanden duren voordat dit gemakkelijk gaat. Het is daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat de hond tandenpoetsen als iets leukst ervaart. Je kan hem belonen na het tandenpoetsen met een gebitsvriendelijk koekje of door met hem te spelen. Dit zorgt ervoor dat de hond tandenpoetsen niet als iets vervelends ziet.

Een andere mogelijkheid is klevende tandpasta. Dit is een pasta die je aanbrengt op de mondholte aan de wangzijde, om vervolgens in te masseren.

Daarnaast is er ook speciale dieetvoeding op de markt op het behoud van een gezond gebit. Deze brokken zijn groter dan normaal, met een andere structuur. Op deze manier worden de tanden gereinigd. Bovendien bevat het mineralen zoals calcium. Kijk in ons assortiment voor de mogelijkheden!

 

Overige mondverzorging bij honden

Ook kan je speciale kauwspeeltjes zoals bijvoorbeeld een flostouw kopen die het gebit reinigen. Dit kan ook gecombineerd worden met de tandpasta. De lekkerste gebitverzorging is natuurlijk een lekkere snack uit onze serie natuurlijke kauwproducten.