Het is één van de grootste nachtmerries van iedere grote hondeneigenaar: een maagtorsie. Deze gevaarlijke aandoening -die ook wel een maagverdraaiing of maagkanteling wordt genoemd - is erg pijnlijk voor honden en kan zelfs dodelijk zijn als er niet op tijd wordt ingegrepen. In deze blog gaan we dieper in op wat een maagtorsie inhoudt, wat de oorzaken zijn, hoe je de symptomen kunt herkennen en wat je het beste kunt doen om de kans op een maagtorsie bij een hond te verkleinen.

 

 

Wat is een maagtorsie?

Bij een maagtorsie draait de maag om zijn as. Door deze draaiing raakt de maag afgesloten. Hierdoor worden er bloedvaten afgekneld, dat er weer voor zorgt dat de bloeddruk en de hartwerking verlaagd worden. Dit betekent dat het lichaam te weinig zuurstof krijgt.

Doordat de maag wordt afgesloten, kan er geen lucht meer ontsnappen. Hierdoor raakt de maag vol met gas en dit zorgt ervoor dat de maag zal uitzetten en steeds boller zal komen te staan. De ademhaling en bloedsomloop worden door de opgezette maag verstoord, dat er voor zorgt dat er nog minder zuurstof in de weefsels komt. Door het zuurstoftekort worden vitale organen beschadigd en uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat het dier overlijdt.

 

Wat is de oorzaak van een maagtorsie?

De exacte oorzaak van een maagtorsie is niet bekend. Wel zijn er verschillende factoren vastgesteld die mogelijk de kans op een maagtorsie vergroten:

 

  • Honden van grote rassen en honden met een diepe borstkas hebben een grotere kans om een maagtorsie te krijgen.
  • Genetische aanleg: als een eerste graad familielid van de hond in het verleden een maagtorsie heeft gehad is de kans op het ontwikkelen van een maagtorsie groter.
  • Honden die kort voor of na het eten erg actief zijn of veel rond springen hebben een grotere kans op het krijgen van een maagtorsie.
  • Honden met een agressief of angstig temperament, die dus ook meer stress ervaren, lopen meer risico op het krijgen van een maagtorsie.
  • Honden die eerder al maagdarmproblemen hebben gehad hebben meer kans op het krijgen van een maagtorsie.
  • Honden die één keer per dag een grote hoeveelheid voeding krijgen hebben een grotere kans op het krijgen van een maagtorsie dan honden die 3 of 4 keer per dag voeding krijgen.
  • Honden die schrokken bij het eten lopen meer risico op het krijgen van een maagtorsie. Bij schrokken komt er namelijk veel lucht in de maag terecht. Hierdoor kan maagdilatatie optreden en dat resulteert weer in een grotere kans op het krijgen van een maagtorsie.

Symptomen van een maagtorsie

Het is heel belangrijk dat je een maagtorsie bij jouw hond snel herkent. Een hond met een maagtorsie kun je herkennen aan een opgezette en harde buik (vooral aan de linkerkant, vlak achter de ribben). Daarnaast zal de hond proberen om over te geven zonder dat er iets uitkomt (loos braken), veel kwijlen en sloom worden. Een maagtorsie is erg pijnlijk voor de hond. Pijnsymptomen zoals piepen of janken, snel ademen en een verkrampte houding aannemen horen daarom ook bij de symptomen van een maagtorsie.

 

Behandeling van een maagtorsie

Een maagtorsie is een levensbedreigende situatie en is dus altijd een spoedgeval! Neem daarom onmiddellijk contact op met de dierenarts als je de symptomen herkent bij jouw hond.

De behandeling van een maagtorsie begint altijd eerst met het stabiliseren van de hond. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld zuurstof toe te dienen en de bloeddruk te verhogen met medicatie. Vervolgens is het belangrijk dat de druk van de maag af wordt gehaald. Dit wordt gedaan via een sonde in de slokdarm of er wordt met een dikke naald gas uit de maag gelaten. In de meeste gevallen is een operatie nodig. Met deze operatie wordt de maag teruggedraaid in de normale positie en vastgezet aan de buikwand. Dit heet gastropexie. Hierdoor heeft de hond een kleinere kans om nog eens een maagtorsie te krijgen. Een hond die eenmaal een maagtorsie heeft gehad, heeft namelijk ongeveer 80% kans om weer een maagtorsie te krijgen.

 

Hoe kun je een maagtorsie bij de hond voorkomen?

Er wordt veel gespeculeerd of de voedselvorm (brokken (geperst of geëxtrudeerd), blikvoer of vers vlees) invloed heeft op het ontstaan van een maagtorsie. Deze adviezen zijn echter niet wetenschappelijk bewezen. De kans op het krijgen van een maagtorsie bij een hond kan helaas nooit helemaal worden voorkomen. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om de kans op het ontwikkelen van een maagtorsie te verkleinen:

 

  • Pas de brokgrootte van de voeding aan op het formaat van de hond. Zo wordt de hond gestimuleerd om goed op de brokken te kauwen en rustiger te eten.
  • Voorkom activiteit 1 uur voor en 2 uur na het eten. Laat dus niet de hond uit na het eten en geef hem ook niet zijn volle bak als hij net thuis is van een wandeling.
  • Geef meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van één of twee grote maaltijden.
  • Wanneer de hond schrokt, schaf dan een antischrokbak aan zodat de hond rustiger eet en minder lucht binnen krijgt tijdens het eten.

 

Naast dat het belangrijk is om de hond op de juiste manier te voeren, wordt het ook afgeraden om te fokken met ouderdieren die eerder een maagtorsie hebben gehad. Genetische aanleg is namelijk een belangrijke graadmeter of de hond een maagtorsie zou kunnen krijgen of niet.

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.