Wagenziekte bij honden is een veel voorkomend probleem: ongeveer één op de vijf honden heeft er last van. Bij wagenziekte wordt een hond misselijk in de auto en kan hij gaan kwijlen of zelfs gaan overgeven. Voor zowel hond als baas is dit natuurlijk absoluut geen pretje! In deze blog gaan we daarom dieper in op de oorzaak van wagenziekte bij honden en geven we je 10 tips hoe je wagenziekte bij jouw hond kunt verminderen of zelfs kunt oplossen.

 

 

Wat is de oorzaak van wagenziekte bij honden?

Net als bij mensen heeft wagenziekte bij honden te maken met het evenwichtsorgaan. Wagenziekte komt vaker voor bij jongere honden dan bij volwassen honden. Een mogelijke oorzaak van wagenziekte bij jonge honden kan zijn dat het evenwichtsorgaan nog niet volledig ontwikkeld is. Voor puppy’s en jonge honden is een autorit daarnaast natuurlijk ook nog ongewoon: de gekke en onverwachtse bewegingen, de stress en de opwinding kunnen misselijkheid bij de hond veroorzaken. Gelukkig groeien de meeste jonge honden vanzelf over hun wagenziekte heen als ze gewend raken aan het autorijden, maar een aantal honden blijft (net als sommige mensen) helaas last houden van misselijkheid als gevolg van wagenziekte.

 

Hoe kan ik zien of mijn hond last heeft van wagenziekte?

Symptomen van honden die misselijk zijn als gevolg van wagenziekte zijn:

  • Piepen of janken
  • Hijgen
  • Trillen
  • IJsberen of juist rusteloosheid
  • Overmatig kwijlen
  • Smakken of likken van de lippen
  • Kokhalzen of braken
  • Diarree

 

Hoe kan ik wagenziekte bij mijn hond voorkomen?

Een hond met wagenziekte ervaart veel stress tijdens een autorit, waardoor het autorijden vaak geassocieerd wordt met een nare ervaring. Je kan je dan ook voorstellen dat dit van kwaad tot erger wordt wanneer er niets aan wordt gedaan. Gelukkig zijn er wel manieren om wagenziekte bij een hond te verminderen en in de meeste gevallen zelfs op te lossen. Hieronder geven we je 10 tips:

Tip 1: Oefening baart kunst, maar begin klein
Dé oplossing tegen wagenziekte bij een hond is simpelweg trainen. Begin echter wel rustig en bouw de trainingssessies langzaam op. Begin bijvoorbeeld met de hond in de auto te zetten, de motor te starten en een paar minuten te blijven zitten. Wanneer dit goed gaat, herhaal je op een later moment het proces en ga je een stapje verder door bijvoorbeeld de oprit af en op te rijden. Beloon de hond tussendoor uiteraard uitbundig met gezonde beloningssnacks bij goed gedrag. De volgende stap zou kunnen zijn om een rondje door de straat te rijden en zo kan je de reistijd steeds langer uitbouwen.

Tip 2: Jong geleerd is oud gedaan
Begin bij voorkeur op een zo jong mogelijke leeftijd van de hond met het oefenen met autorijden. Hoe eerder je begint met trainen, hoe makkelijker de hond zal wennen aan het autorijden.

Tip 3: Zorg dat de hond zich op zijn gemak voelt in de auto
Het is belangrijk om de hond te leren dat de auto een veilige plek voor hem is. Laat hem daarom bij voorkeur zelf de auto instappen en forceer niks wanneer de hond weigert in de auto te gaan. Een speciale reismand voor in de auto, een veiligheidstuigje of een bench (mits de hond dit gewend is) kan helpen om de hond zich comfortabeler te laten voelen in de auto. Bij sommige honden is de wagenziekte erger aanwezig wanneer ze in de kofferbak van de auto vervoerd worden. Een oplossing zou dan kunnen zijn om de hond op de achterbank of voorin de auto te vervoeren (let op: doe dit uiteraard wel alleen op een veilige en toegestane manier!).

Tip 4: Laat de hond met wagenziekte niet eten voor een autorit
Het is aan te raden een hond met wagenziekte niet vlak voor een autorit te voeren. Een legere maag vermindert namelijk misselijkheid en voorkomt het moeten opruimen van braaksel. Neem daarom het voer van de hond mee en geef dit op de plek van bestemming. Zorg wel dat de hond voldoende water blijft drinken.

Tip 5: Houd de auto koel
Zorg dat het niet te warm wordt voor de hond in de auto. Zet daarom altijd een raam op een kiertje of zet de airco aan voor wat frisse lucht.

Tip 6: Neem een deken of knuffel van de hond mee in de auto
Een eigen dekentje of knuffel van de hond zorgt voor een vertrouwde geur op een spannende plek.

Tip 7: Bied speciaal reisspeelgoed aan
Door de hond nieuw speelgoed te geven waar hij alleen mee kan spelen als hij op reis gaat, kan hij reizen associëren met plezier.

Tip 8: Houd regelmatig pauze
Door regelmatig een stop in te plannen tijdens de reis geef je de hond de ruimte om even zijn poten te strekken, een plas te laten doen en wat te laten drinken. Op deze manier krijgt de hond tijdens de reis de kans om even te ontspannen.

Tip 9: Laat een hond met wagenziekte nooit alleen achter in de auto
Een hond met wagenziekte ervaart veel stress. Laat hem dus nooit alleen achter in de auto, ook niet voor een korte periode of met de ramen open. Dit zal de stress bij de hond alleen maar verergeren.

Tip 10: Zorg voor positieve ervaringen
Als jouw hond positieve herinneringen heeft aan het autorijden dan is de kans groot dat hij het vanzelf leuk gaat vinden! Ga daarom (zeker de eerste keren) naar een leuke plek waar je lekker met je hond kan wandelen, spelen of zwemmen zodat de hond het autorijden associeert met iets leuks.

 

Medicatie voor wagenziekte bij honden

In het geval dat je al veel tijd in trainingen erop hebt zitten maar jouw hond last blijft houden van wagenziekte, zijn er bij de dierenarts medicijnen verkrijgbaar tegen wagenziekte. Een voorbeeld hiervan is Cerenia, een antibraakmiddel voor honden. Ook zijn er veel verschillende natuurlijke middelen verkrijgbaar. Overleg altijd eerst met de dierenarts of jouw hond in aanmerking komt voor medicatie tegen wagenziekte en welk medicijn het beste bij jouw hond past.

 

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.