Wat is hypoallergeen kattenvoer? En wat zijn de voordelen?

De voordelen van hypoallergeen kattenvoer?

Sommigen katten hebben last van een voedselallergie of voedselintolerantie. Ook al komt het minder vaak voor dan bij andere huisdieren, het is toch een lastig probleem. Voor deze katten is er maar één oplossing en dat is hypoallergeen kattenvoer. Alleen veel mensen hebben geen idee wat dit nou precies is. In deze blog vertellen wij jou wat hypoallergeen kattenvoer is en wat de voordelen zijn.

 

Wat is hypoallergeen kattenvoer?

We beginnen goed, want hypoallergeen voer heeft niet een vaste definitie. Om het makkelijk te maken zijn er maar liefst 3 betekenissen.

  1. Hypoallergeen kan inhouden dat het kattenvoer is samengesteld met unieke eiwitbronnen. Dat wil zeggen, eiwitbronnen die zelden gebruikt worden in kattenvoeding of waar slechts een klein percentage katten (2%) allergisch voor is.
  2. Hypoallergeen kan ook betekenen dat de voeding is samengesteld met 1 dierlijke eiwitbron. Hierdoor is de kans op een allergische reactie veel minder groot.
  3. Als laatste kan hypoallergeen kattenvoer betekenen dat het samengesteld is met gehydroliseerde eiwitten. Nog zo’n moeilijke term! Gehydroliseerde eiwitten zijn zodanig in kleine stukjes ‘geknipt’ dat het lichaam ze niet meer kan herkennen. Hierdoor is de kans klein dat een kat er allergisch op kan reageren.

 

Onze definitie

Hypoallergene voeding is samengesteld om de kans op een allergische reactie aanzienlijk te verkleinen. Dit houdt in dat de voeding laag is in allergenen, waardoor de kans op een negatieve reactie aanzienlijk verkleind wordt.

 

Een kat met een voedselallergie of intolerantie

Het voordeel van een hypoallergene voeding is dat de kans op een negatieve reactie op de voeding aanzienlijk wordt verkleind. De voeding is namelijk samengesteld met zo min mogelijk allergenen. Als jouw kat een voedselallergie heeft, kunnen onder andere de volgende problemen voorkomen:

 Haaruitval

 Jeuk

 Huiduitslag

Bij Riverwood zijn er drie hypoallergene varianten kattenvoeding (Outdoor, Derma & Sterilised). Deze varianten zijn samengesteld met 3 verschillende, unieke eiwitbronnen. Daarnaast is de voeding geheel graan- en glutenvrij.

 

Vaak adviseren we de Derma variant voor katten met een voedselallergie; mits de kat niet allergisch is voor zalm, witvis of haring.