Met zomers weer is er niets fijner dan samen met jouw viervoeter wat verkoeling op te zoeken. Of je nou kiest voor zwemmen in natuurwater of voor spelen met water in de tuin; er zijn veel verschillende manieren om je hond te laten afkoelen. Echter zijn er wel een aantal punten waar je je bewust van moet zijn als je met jouw hond gaat zwemmen. In onderstaande blog lichten wij een aantal van deze punten toe. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee!

 

 

Kan mijn hond eigenlijk wel zwemmen?

De meeste honden kunnen van nature zwemmen en vinden dat in veel gevallen ook leuk om te doen. Toch zijn er ook honden die bijvoorbeeld een hekel hebben aan water of die nooit geleerd hebben om te zwemmen. In deze gevallen zal een hond dus ook niet snel uit zichzelf het water in gaan. Ook speelt de lichamelijke conditie van je hond mee, denk bijvoorbeeld aan blessures. Ga je zwemmen met je hond? Doe dat dan onder veilige omstandigheden. Lok je hond bijvoorbeeld spelenderwijs in het water en begin in ondiep water. Zorg er ook voor dat je gaat zwemmen op een plek waar geen stroming staat, het niet te druk is met boten en waar de hond zelfstandig het water in en uit kan. Wat je ook doet: dwing je hond in ieder geval nooit om het water in te gaan. Sommige honden zijn nou eenmaal geen waterratten en zullen nooit fan worden van water.

Daarnaast zijn er hondenrassen die helemaal niet kunnen zwemmen. Hierbij kun je denken aan hondenrassen met korte pootjes en een zwaar lijf (bijvoorbeeld Schotse terriërs, de Basset hound en teckels). Maar ook rassen met een platte snuit (bijvoorbeeld Franse Bulldogs en mopshonden) hebben moeite om te zwemmen. Voor deze viervoeters is het vaak moeilijk om hun snuit boven water te houden. Ook raken deze rassen snel vermoeid en hebben ze snel last van ademhalingsproblemen. 

Veilig zwemwater

Heb je een zwemuitje gepland met jouw viervoeter? Dan is het allereerst belangrijk om vooraf goed te informeren of honden toegestaan zijn op jouw zwembestemming. Zeker in het hoogseizoen mogen honden niet overal zwemmen. Er zijn verschillende hondenstranden, -zwemvijvers en losloopgebieden door heel Nederland waar je met je hond terecht kan, maar controleer dit van te voren dus goed. Zo voorkom je onnodige teleurstellingen.

Het is daarnaast ontzettend belangrijk om de kwaliteit van het zwemwater in de gaten te houden. Met aanhoudend warm weer stijgen de watertemperaturen in hoog tempo en krijgen bacteriën de kans om zichzelf snel te vermeerderen. Zeker met stilstaand water is het opletten geblazen. De kans dat in dit water blauwalg aanwezig is of dat het water besmet is met bacteriën als legionella en botulisme (te herkennen aan dode vogels en/of vissen in en rondom het water) is aanzienlijk groot. Deze bacteriën zijn gevaarlijk voor zowel mens als dier en kunnen voor nare bijwerkingen of zelfs de dood zorgen. Vermijd dus zo veel mogelijk plekken met stilstaand water.

Wanneer je jouw viervoeter laat zwemmen in chloorwater of in zeewater, let dan goed op dat de hond niet te veel van dit water binnenkrijgt. Bij zwemmen in chloor- en zeewater is de kans op geïrriteerde ogen, overgeven en diarree groter. Zorg er daarom voor dat je drinkwater voor jouw hond meeneemt en laat hem/haar hier voor en tijdens het zwemmen van drinken. Spoel de hond na het zwemmen af en wrijf hem/haar goed droog zodat hij/zij minder chloor- of zeewater binnenkrijgt wanneer de hond zijn/haar vacht droog likt.

Controleer tot slot ook altijd even de temperatuur van het water. Het inslikken van (veel) koud water kan bij sommige honden zorgen voor een maagkanteling en daarnaast is te koud water ook niet bevorderlijk voor de spieren en gewrichten van een hond.

Let the games begin!

Heb je minder behoefte om met je hond op pad te gaan op een hete dag omdat je bijvoorbeeld geen openbaar zwemwater in de buurt hebt? Dan is een hondenzwembad een goed alternatief. Deze zijn gemaakt van sterk kunststof en hebben een stevige buitenwand. Er zijn verschillende soorten waterspeelgoed te koop dat bijvoorbeeld blijft drijven en daarmee geschikt is voor uren plezier. Een andere leuke bezigheid is koekhappen: gooi wat kleine snackjes in een ondiep zwembad en laat je hond deze van de bodem zoeken. Waterpret gegarandeerd!

Bekijk hier alle gezonde en graanvrije snacks van Riverwood.

Heb je een hond die goed kan zwemmen en het ook leuk vindt om in en rondom het water te zijn? Ga dan zeker met warm weer lekker met jouw viervoeter het water in, maar zorg wel dat je voorbereid op pad gaat. Wij wensen jou en jouw hond(en) veel veilige waterpret!


Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.