Het is misschien niet het meest smakelijke onderwerp, maar wist je dat je aan de ontlasting van jouw hond kan zien of het dier goed in zijn vel zit of niet? De geur, structuur, frequentie en kleur van de ontlasting van jouw hond kan je namelijk veel vertellen over de gezondheid van jouw viervoeter. Het is daarom belangrijk om de ontlasting van jouw hond goed in de gaten te houden en te weten hoe je deze kunt beoordelen. In deze blog vertellen we je meer over de verschillende soorten hondenpoep, wat deze soorten hondendrollen betekenen en waar je een goede hondendrol aan kunt herkennen.

 

 

Hoe ziet een normale hondendrol eruit?

Het is lastig om het beeld van een ideale hondendrol te schetsen. Dit hangt namelijk af van de voeding die een hond krijgt en daarnaast verschilt iedere drol ook per hond. Met behulp van de volgende factoren geven we je een richtlijn waar je op moet letten bij het beoordelen van de ontlasting van een hond:

Geur. Poep is en blijft poep; het zal nooit lekker ruiken. Maar als de ontlasting een echt penetrante geur heeft, is de kans groot dat er iets niet goed verteerd wordt in het lichaam van de hond.

Consistentie. Vanzelfsprekend is dunne ontlasting niet de bedoeling, maar een te harde drol is ook niet prettig voor de hond. De structuur van een goede hondendrol zit hier precies tussenin: een stevige drol die in stukjes kan breken, maar niet helemaal uit elkaar valt bij het raken van de grond.

Hoeveelheid. De grootte van de drol heeft uiteraard te maken met de grootte van de hond. Een kleine hond heeft namelijk een kleinere drol dan dat een hond van een groter hondenras heeft. Daarnaast heeft voeding een grote invloed op de hoeveelheid ontlasting. Honden die voeding van een goede kwaliteit met onder andere veel vlees krijgen, hebben over het algemeen minder ontlasting dan honden die voeding krijgen waar bijvoorbeeld veel koolhydraten zoals granen in zijn verwerkt. Dit heeft met de verteerbaarheid te maken. Poept jouw hond vaak op een dag? Dan is de kans groot dat het dier de voeding niet goed kan verteren óf dat hij te veel aan voeding binnen krijgt.

Frequentie. Hoe vaak een hond op een dag poept is per hond verschillend. Het is dan ook belangrijker om te kijken of er regelmaat zit in het aantal keer dat een hond poept op een dag. Poept de hond de ene dag meerdere keren en de volgende dag helemaal niet? Dan is er iets niet in orde.

Slijm. Een normale hondendrol bevat géén slijmlaag. Wanneer er een slijmlaag om de ontlasting van jouw hond zit kan dit duiden op giardia of een ontsteking in de dikke darm. Een normale hondendrol moet je gemakkelijk op kunnen rapen en mag geen spoor op de ondergrond achterlaten.

Kleur. Een normale hondendrol is chocoladebruin van kleur. Toch kan hier zeker wel verschil in zitten dat niet altijd meteen een reden voor bezorgdheid hoeft te zijn. De voeding die jouw hond krijgt heeft namelijk veel invloed op de kleur van de ontlasting. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde diersoorten in de voeding ervoor zorgen dat de hondendrol er donkerder of juist lichter uitziet. Hieronder gaan we er wat dieper op in.

 

Verschillende kleuren ontlasting

Bruine ontlasting
Yes, goed nieuws! Een bruine hondendrol is normaal en gezond. De tint mag iets afwijken van donker naar licht, dit is namelijk afhankelijk van de ingrediënten in de voeding.

Witte ontlasting
Een witte, krijtachtige hondendrol kan betekenen dat de voeding van jouw hond te veel calcium bevat. Calcium zit onder andere in rauwe vleesbotten, bepaalde soorten groenten en granen. Te veel calcium resulteert vaak ook in te harde ontlasting. Is de ontlasting van jouw hond wit van kleur, verminder dan de hoeveelheid botten in het rauwe vleesdieet van jouw hond of ga op zoek naar een hondenvoeding die een lagere hoeveelheid calcium bevat.

Gele ontlasting
Een hond die ontlasting heeft dat geel van kleur is kan een voeding krijgen dat te rijk is aan granen. Ook kan een gele ontlasting duiden op een voedselintolerantie of problemen met de galblaas, alvleesklier of de lever. Raadpleeg bij deze vermoedens altijd een dierenarts.

Groene ontlasting
Een groene hondendrol ontstaat meestal doordat de hond te veel gras of ander groene producten heeft gegeten. Waarom honden gras eten lees je hier.

Rode ontlasting
Een roodkleurige ontlasting kan duiden op een bloeding in het laatste deel van het spijsverteringsstelsel. De oorzaken hiervoor kunnen heel verschillend zijn, bijvoorbeeld door een infectie, parasieten of door een vreemd voorwerp dat in de darm vastzit. Neem in dit geval ook altijd contact op met de dierenarts.

Zwarte ontlasting
Zwarte ontlasting wijst meestal op een bloeding hoger in het maagdarmkanaal van een hond. Bel wederom de dierenarts wanneer je ontdekt dat de ontlasting van jouw hond zwart van kleur is.

Ontlasting met witte vlekken
Bruine poep met witte vlekken (of langere witte slierten) kan erop wijzen dat een hond wormen heeft. Wormen zijn in de meeste gevallen relatief gemakkelijk te verhelpen met een wormenkuur, deze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts of bij een dierenspeciaalzaak. 

De invloed van hondenvoeding op de ontlasting van een hond

Voeding speelt een ontzettend belangrijke rol bij de spijsvertering en dus in de ontlasting van een hond. Verschillende soorten voeding (rauw vlees, brokken of natvoeding) zorgen voor verschillende soorten hondendrollen, maar ook de kwaliteit van de voeding heeft veel invloed op de ontlasting van de hond. We hebben het hierboven al aangehaald, maar een voeding van een goede kwaliteit zorgt voor een betere verteerbaarheid en dus in een betere ontlasting. Honden die voeding van minder goede kwaliteit krijgen welke bijvoorbeeld veel koolhydraten als granen bevat, zullen vaker ontlasting hebben. Deze drollen zullen ook meer stinken. Het lichaam van de hond is namelijk niet in staat om de grote hoeveelheden granen te verteren die in deze voedingen voorkomen. Het is dus belangrijk om jouw hond goed hondenvoer te geven. Dit is niet alleen beter voor een goede ontlasting van de hond, maar ook voor de algehele gezondheid van het dier. Waar goed hondenvoer aan moet voldoen lees je in deze blog.

 

Waarom kiezen voor Riverwood hondenvoeding?

Riverwood hondenvoedingen bevatten rond de 50 tot 55% vlees (dit verschilt per variant) dat afkomstig is van drie unieke eiwitbronnen. Vlees is dan ook het eerste ingrediënt in de samenstelling waardoor de hondenvoedingen, mede door het hoge vleesgehalte, een hoge verteerbaarheid hebben. Daarnaast bevatten Riverwood hondenvoedingen geen granen of aardappels als koolhydraatbron. In plaats daarvan is er gekozen voor gele erwten, welke een lage glycemische index hebben. Deze koolhydraten worden langzaam door het lichaam van de hond afgebroken en dat is beter voor een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel. Riverwood hondenvoedingen worden tot slot compleet gemaakt met een selectie van vers fruit, groenten en een rijke melange van krachtige kruiden. Bekijk hier het volledige assortiment Riverwood hondenvoer.

Doordat Riverwood hondenvoedingen een hoge verteerbaarheid hebben, zal de hond over het algemeen ook minder ontlasting hebben. Overweeg je om over te stappen op Riverwood? Zorg dan dat je op de juiste manier overstapt van de oude voeding op Riverwood hondenvoer en houd er rekening mee dat het lichaam van de hond zo’n 6 tot 8 weken nodig heeft om te wennen aan de nieuwe voeding. Overstappen op andere voeding kan namelijk tijdelijk voor een verandering in de ontlasting van een hond zorgen, maar zodra de hond volledig gewend is aan de nieuwe voeding zal de ontlasting ook weer vast van structuur zijn. Meer informatie over het overstappen op ander hondenvoer vind je in deze blog.

Controleer de hondendrol!

We weten het; de ontlasting van jouw hond oprapen en bestuderen is vast niet je favoriete bezigheid. Toch is dit erg belangrijk! De poep van jouw hond opruimen is niet alleen van belang voor het schoonhouden van de omgeving, maar het zorgt er ook voor dat je de normale ontlasting van jouw hond leert kennen waardoor je afwijkingen snel kan opmerken. Wanneer je bekend bent met de normale ontlasting van jouw hond is een snelle inspectie voldoende: oprapen, controleren en gauw weer weggooien! 😉 Een hondendrol die niet helemaal aan de 'ideale' beschrijving voldoet is niet altijd meteen een reden tot bezorgdheid, maar hoe beter je begrijpt wat normaal is en wat niet, hoe beter je in staat bent om in te grijpen om jouw viervoeter te helpen mocht dat nodig zijn.

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.